13/10/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Μητρόπολης για τον Βασίλη Μιχαηλίδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Μητρόπολης για τον Βασίλη Μιχαηλίδη



Είναι πραγματικά με αισθήματα τιμής και θεωρώντας το ως ελάχιστη υποχρέωση, τόσο δική μου όσο και της Πολιτείας, που αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της αποψινής εκδήλωσης.

Μιας εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιούμενη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, αποτίνει φόρο τιμής στο ποιητικό ταλέντο, την προσφορά και την προσωπικότητα του μεγάλου εθνικού ποιητή της πατρίδας μας.

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, παρά την περιορισμένη σχολική μόρφωση που δέχθηκε, έστω και αν υποχρεώθηκε να δημιουργήσει σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να αναδειχθεί σε εξέχουσα ποιητική προσωπικότητα της πατρίδας μας.

Μέσα από την ποίησή του φανερώνεται η πολυτάραχη ζωή του αλλά και ο ίδιος σαν άνθρωπος, ο οποίος καθορίστηκε από την πίστη του στον Θεό και την υπέρμετρη αγάπη για τη γλώσσα και την πατρίδα του.

Ο Μιχαηλίδης, αναμετρώμενος με το κυπριακό ιδίωμα και την τεχνική της ποίησης κατάφερε στο ποιητικό έργο που παρέδωσε, να αξιοποιήσει δημιουργικά τον πλούτο της γλώσσας και της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του ελληνισμού, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πνευματική ζωή του τόπου, στην ιστορία των κυπριακών γραμμάτων, αλλά και στη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού.

Μέσα από το μνημειώδες έργο της ποιητικής του δημιουργίας «9η Ιουλίου», καταθέτοντας τη φυσική έκφραση της ψυχής του ως οραματιστή και ιδεολόγου, πέτυχε με ζηλευτή αριστοτεχνική επιδεξιότητα να αποτυπώσει γλαφυρά τη θυσία και το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ επισκόπων της Κύπρου, από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου του 1821.

Πέραν όμως των γεγονότων της φορτισμένης ιστορικά εκείνης μέρας, κατάφερε πρόσθετα να προβάλει την περήφανη ελληνική ψυχή σε όλο της το μεγαλείο και την ακατάβλητη επιθυμία των Κυπρίων, ως γνήσιο δείγμα αλύτρωτων Ελλήνων, για ελευθερία.

Η «9η Ιουλίου», διεκδικώντας μέσα από τους στίχους της το δίκαιο της Κύπρου για απελευθέρωση, καθίσταται ένα ποίημα ορόσημο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για το Έθνος ολόκληρο, ικανό να διδάξει και να επηρεάσει γόνιμα και δημιουργικά τις επόμενες γενιές.

Οι στίχοι του έπους γίνονται για εμάς το εφαλτήριο ούτως ώστε να ανασυντάξουμε τις δικές μας δυνάμεις και να ορθώσουμε το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα, απέναντι στις δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας, συνεχίζοντας τον αγώνα μας για την επανένωση της πατρίδας και την απαλλαγή της από την κατοχή.

Δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα μας, έχοντας ως παρακαταθήκη το παράδειγμα των ηρωικών προγόνων μας, το οποίο διανοίγει τον δρόμο της επιμονής, της αντοχής, της εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη της δικαίωσης της πατρίδος μας, ως απαίτησης της ιστορίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Μητρόπολη Ταμασού και τον Δήμο Στροβόλου, καθώς και όλους τους εμπνευστές της σημερινής εκδήλωσης, οι οποίοι έχοντας συναίσθηση του ειδικού βάρους του έργου του μεγάλου μας ποιητή για τον Ελληνισμό της Κύπρου, είχαν την πρωτοβουλία της αποψινής διοργάνωσης.

Πρόσθετα, θα ήθελα να συγχαρώ τον συνθέτη Λάρκο Λάρκου, ο οποίος στεκόμενος με σεβασμό απέναντι στο έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη μελοποίησε την ποίησή του, τον Δρ Κυριάκο Ιωάννου που είχε τη φιλολογική επιμέλεια των ποιημάτων που τον καταξίωσαν στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά και όλους τους καλλιτέχνες οι οποίοι αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου του συμμετέχουν στην αποψινή εκδήλωση.

Εκδήλωση η οποία, παρουσιάζοντας το άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, αναδεικνύει την προσφορά και την προσωπικότητά του, φέρνοντας ταυτόχρονα το σύγχρονο κοινό κοντά στον πλούτο και την εκφραστικότητα της κυπριακής διαλέκτου.
____________