14/6/17

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου, στη Βηρυτό

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου, στη Βηρυτό



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα τους επιχειρηματίες από τον Λίβανο να αξιοποιήσουν τις πολλαπλές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος σε όλους τους τομείς της οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες τους παρέχοντας διευκολύνσεις με στόχο την επιτυχία των επιχειρηματικών και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων.

Σε χαιρετισμό του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου που διοργανώθηκε στη Βηρυτό από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους εξαίρετους δεσμούς φιλίας τόσο των δύο χωρών όσο και των λαών τους που σε καιρούς δοκιμασίας συμπαραστάθηκαν ο ένας στον άλλον.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως στόχος των χωρών είναι να ενισχύσουν την οικονομική και επενδυτική συνεργασία, προσθέτοντας ότι κατά τις πολιτικές του επαφές στη Βηρυτό επαναβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες πολιτικές σχέσεις.

Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη προς τον λαό του Λιβάνου, ο οποίος σε δύσκολες εποχές για την Κύπρο είχε επιδείξει εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό της σύστημα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βαθιά ύφεση της κυπριακής οικονομίας έχει πλέον παρέλθει.

«Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίας της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 3% του ΑΕΠ», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός της τομέας έχει αναδιαρθρωθεί.

«Δεν είναι τυχαίο που την περασμένη βδομάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πρώτη μετά το πρόγραμμα συζήτηση, κατά την οποία χαιρέτισε τα αξιοσημείωτα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι επιθυμία της Κύπρου είναι να ενθαρρύνει και να στηρίξει τις επενδύσεις και τις εμπορικές ανταλλαγές με τον Λίβανο, εκατέρωθεν, και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «έχω την ισχυρή πεποίθηση πως η επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με τον Λίβανο το 2007 θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για περιφερειακές συνέργειες στην έρευνα και εκμετάλλευση των σημαντικών φυσικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και η κινητήριος δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η επιχειρηματική κοινότητα του Λιβάνου μπορεί να είναι βέβαιη ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές κέντρο για επιχειρήσεις και επενδύσεις από την Κύπρο και τον Λίβανο».

Τέλος, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο του Λιβάνου να αξιοποιήσει τις πολλαπλές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος σε όλους τους τομείς της οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους, παρέχοντας διευκολύνσεις για την επιτυχία επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Τις εργασίες του Φόρουμ χαιρέτισαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών, Βιομηχανικών και Αγροτικών Επιμελητηρίων του Λιβάνου κ. Mohamed Choucair, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης, ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου κ. Raed Khoury, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου κ. Cesar Abi Khalil και ο Πρόεδρος του Κυπρό-Λιβανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Αντώνης Χατζηρούσος.