2/6/17

ΥΠΑΜ: Έκφραση του αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου της Κύπρου η Άσκηση «Αργοναύτης»


ΥΠΑΜ: Έκφραση του αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου της Κύπρου η Άσκηση «Αργοναύτης»




Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διεθνής άσκηση «Αργοναύτης 2017». Η τελική φάση της άσκησης που αφορούσε σενάριο αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε επιβατικό αεροπλάνο, διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας στην παρουσία δεκάδων διπλωματών αλλά και αντιπροσωπειών από 22 συνολικά κράτη.

Στη τελική φάση της άσκησης παρέστη ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος συνεχάρη όλο το προσωπικό από όλες τις χώρες αλλά και τα τμήματα και υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την εξαίρετη διεξαγωγή της άσκησης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι η επιτυχής πραγματοποίηση και συνεχής αναβάθμιση της άσκησης για άλλη μια χρονιά, συνιστά έκφραση του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει διαρκώς την ικανότητα της για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων ασφάλειας, μέσα από νέες υποδομές, όπως είναι το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, η αναβάθμιση και επέκταση της Ναυτικής Βάσης Ζυγίου, καθώς και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορικής Βάσης Πάφου. Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Ναυτικού και της Αεροπορίας με νέα σύγχρονα μέσα, στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Υπουργός εξήρε επίσης το μοντέλο πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της απόδοσης όλων των υπηρεσιών, μέσα από τη συντεταγμένη συνεργασία στη βάση επιχειρησιακών σχεδίων, κάποια από τα οποία εφαρμόστηκαν και στο πλαίσιο της Άσκησης Αργοναύτης.

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ συμβολικά δώρα επιδόθηκαν στις χώρες οι οποίες συμμετείχαν με ναυτικά και εναέρια μέσα στην άσκηση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Άμυνας:

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω για άλλη μια χρονιά την τελική φάση της φετινής Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ».

Μιας άσκησης η οποία καθιερώνεται πλέον ως μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ασκήσεις στο είδος της, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μια άσκηση, που επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας σ’ αυτή την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με γειτονικά κράτη, με φίλες χώρες.

Κεντρική στρατηγική επιδίωξη μας η προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται η μέγιστη δυνατή διεθνής συνεργασία. Το κεντρικό αυτό στόχο υπηρετεί και η άσκηση Αργοναύτης.

Γι’ αυτό και θα ήθελα να χαιρετίσω τη συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού ξένων αντιπροσωπειών, όπως και την παρουσία ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Ιδιαίτερα δε θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τις χώρες που συμμετέχουν με ναυτικά και εναέρια μέσα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, και την Αίγυπτο.

Κυρίες και κύριοι,

Η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», αποτελεί έκφραση της δεδηλωμένης μας βούλησης, όπως έχω πει, να ενισχύσουμε τη συμβολή της Κύπρου, στη προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και των νέων ασύμμετρων προκλήσεων στο τομέα της ασφάλειας.

Αποτελεί βασική μας προτεραιότητα να συνδράμουμε στη δημιουργία συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας, που θα ενισχύουν τη δυνατότητα μας να διαχειριστούμε καταστάσεις κρίσεων.

Που θα εξασφαλίζουν συνθήκες θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.

Που θα μας επιτρέπουν με μεγαλύτερη επάρκεια να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, είτε αυτές αφορούν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο όπλων, τα παράνομα δίκτυα εκμετάλλευσης και διακίνησης μεταναστών.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σταθερά και συστηματικά υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την ενίσχυση ιδιαίτερα, τόσο του Ναυτικού, όσο και της Αεροπορίας με νέα σύγχρονα μέσα. Όλα τα προγράμματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Την ίδια ώρα, προχωρούμε σε επέκταση και αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ζυγίου με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, όπως επίσης και στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορικής Βάσης στη Πάφο.

Θα ήθελα, εδώ να σημειώσω ότι με ανάλογο ζήλο έχουμε εργαστεί έτσι σε χρόνο ρεκόρ να υλοποιηθεί και το νέο Κέντρο Διαχείρισης και Συντονισμού «ΖΗΝΩΝ», που λειτουργεί υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Κέντρου Συντονισμού και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Πρόκειται για να πρωτοποριακό κέντρο που συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και στην πρακτική συνδρομή της Κύπρου στην κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως κύριο παροχέα ασφάλειας και υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα Κέντρο που ενισχύει τη συνολική μας ικανότητα να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις κρίσεως, όπως αυτές που με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκαν και φέτος στις διάφορες φάσεις της Άσκησης Αργοναύτης.

Θα ήθελα εδώ να κάνω ιδιαίτερη αναφορά, επιτρέψτε μου, στη συμμετοχή του NEO Coordination Group στην Άσκηση. Ενός οργανισμού που στόχο έχει τη συνεργασία για το σχεδιασμό και διενέργεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων ανά το παγκόσμιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει διευκολύνσεις για την ανάπτυξη Συντονιστικού Κέντρου Διοίκησης της ομάδας των ΝΕΟCG στην Κύπρο, το οποίο, πρέπει να πω, είναι και το μοναδικό στο είδος του στο κόσμο.

Η συμμετοχή 130 εκπροσώπων από 19 χώρες, τους οποίους και καλωσορίζω, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται αλλά και της αναγνώρισης που τυγχάνει πλέον ο «Αργοναύτης».

Κυρίες και κύριοι,

Το συνεχώς διαμορφούμενο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον και η εμφάνιση των νέων ασύμμετρων απειλών, έχουν καταστήσει ολοένα και πιο αναγκαία διεθνώς τη διασύνδεση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για το κράτος αλλά και η εξοικονόμηση πόρων.

Αυτό απαιτεί τη συντεταγμένη, διαλειτουργική συνεργασία μεταξύ των διάφορων υπουργείων, τμημάτων και φορέων της Δημοκρατίας.

Στην Κύπρο έχουμε καθιερώσει, πρέπει να πω, τα τελευταία χρόνια ένα μοντέλο πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, ιδιαίτερα αξιόπιστο και αποτελεσματικό.

Με βάση αυτή το μοντέλο, και όπως ρητώς καθορίζεται στα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, είτε αυτά αφορούν την εκκένωση αμάχων από ζώνες συγκρούσεων, την έρευνα–διάσωση, τη θαλάσσια ρύπανση, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, υπάρχει πρόβλεψη για το ποιο υπουργείο/τμήμα έχει την κύρια ευθύνη, ποιος συντονίζει, ποιοι συνδράμουν και πώς.

Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ όλους τους κρατικούς φορείς, όλα τα υπουργεία, τα τμήματα, τις υπηρεσίες, τους Οργανισμούς, που συμμετείχαν στις διάφορες φάσεις της άσκησης και συνέβαλαν για άλλη μια φορά στην απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή της (Πολιτική Άμυνα, Ιατρικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Ασύλου, Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων ΥΠΕΞ, Αστυνομία, ΚΣΕΔ, Εθνική Φρουρά κ.α.)

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Αστυνομία Κύπρου, τον Αρχηγό και όλο το προσωπικό, η οποία και έχει αναλάβει το συντονισμό της 4ης φάσης της άσκησης, που θα παρακολουθήσουμε σήμερα.

Πρόκειται για την τελευταία φάση της άσκησης και αφορά την αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας (αεροπειρατείας σε επιβατικό αεροσκάφος).

Πρόκειται για ένα από τα πολλά σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται και ασκείται διαρκώς η Αστυνομία Κύπρου, που έχει τη γενική ευθύνη για τα θέματα τρομοκρατίας, με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών, έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά τη δράση της και έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Η αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας, κυρίες και κύριοι, πρέπει ένα πω ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κύπρο, όπως άλλωστε είναι, για όλα τα κράτη.

Πρόκειται για μια απειλή που δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα, μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, και να πάρει ποικίλες μορφές.

Χρειάζεται, λοιπόν, η μέγιστη συνεργασία και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας, τόσο σε εθνικό, όσο και διακρατικό επίπεδο.

Χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε μαζί, να ασκούμαστε μαζί και να επιχειρούμε μαζί.

Αυτή είναι και η μεγάλη αξία της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ»

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, τον Αρχηγό, που είχε το Γενικό Συντονισμό της Άσκησης και έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία την αποστολή του.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια ξανά στο προσωπικό που συμμετείχε από το εξωτερικό αλλά και από τα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης να ευχαριστήσω και όλους εσάς, ξένους διπλωμάτες και παρατηρητές που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται, σε συνεργασία με όλους, για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ”.