7/4/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελική εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας

07/04/2017 18:59
Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελική εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι και φέτος στην εκδήλωση που διοργανώνουν τα Επιμορφωτικά Κέντρα Λευκωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Είναι γνωστό ότι ο θεσμός των Επιμορφωτικών Κέντρων καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πριν αρκετά χρόνια, με στόχο να προσφέρει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έμπρακτα στηρίζει και ενθαρρύνει τη Δια Βίου Μάθηση, για αυτό και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή και ποιοτική λειτουργία του χρήσιμου και απαραίτητου αυτού θεσμού, επιδιώκοντας συνεχώς την περαιτέρω αναδόμηση και αναβάθμισή του. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά εφαρμόστηκαν μια σειρά από καινοτομίες, που διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στα προγράμματα των Επιμορφωτικών Κέντρων και αναβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που τους παρέχεται, ενώ έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αναθεωρημένοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Επιμορφωτικών Κέντρων που βελτιώνουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αποτελούν το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κύπρο. Τα Κέντρα προσφέρουν σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας μια σειρά από προγράμματα που αφορούν στη διδασκαλία και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, στις τέχνες και τις χειροτεχνίες, στον πολιτισμό, στην υγεία, σε πρακτικές εφαρμογές, στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και σε άλλα θέματα γενικής φύσεως, όπως οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η δημοσιογραφία, κτλ. Παράλληλα, τα Επιμορφωτικά Κέντρα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε διάφορα Ιδρύματα, όπως οι Κεντρικές Φυλακές, οι Στέγες Ενηλίκων, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων, τα Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ικανότητες, ψυχικές ασθένειες και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Επίσης, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά επαναπατρισθέντων Κυπρίων, αλλόγλωσσα παιδιά, νόμιμους μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες και Τουρκοκύπριους, καθώς και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους. Επιπρόσθετα, προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα Ζωγραφικής, Γυμναστικής και Μουσική Χορωδία σε αιτητές ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπως και σε παράνομους μετανάστες που κρατούνται σε ειδικό χώρο στην Μεννόγεια.

Ο αριθμός των ομάδων, στις οποίες παραχωρήθηκαν δωρεάν μαθήματα έχει ανέλθει για φέτος στις 401. Τα Επιμορφωτικά Κέντρα έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την ποιότητα και το ευρύ φάσμα των θεμάτων τους. Η επιτυχία του θεσμού διαφαίνεται μέσα από τη σταθερή μαζική συμμετοχή των πολιτών, που φέτος ανέρχονται σε 25.198, εκ των οποίων 23.563 ενήλικες και 1.635 αλλόγλωσσα παιδιά. Να αναφέρουμε ακόμη ότι 665 προσοντούχοι εκπαιδευτές διδάσκουν σε αυτά, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προκύπτουν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου παγκύπρια.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και τους Τοπικούς Υπεύθυνους, τους Εκπαιδευτές και τους Διευθυντές των Σχολείων για την στήριξη που προσφέρουν στον θεσμό.

Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου στον Σύνδεσμο Μελών των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας για την εθελοντική συνεισφορά, την οικονομική ενίσχυση και την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσουν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς, που με την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, αποδεικνύετε το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη και την πρόοδο, τόσο τη δική σας όσο και του τόπου μας γενικότερα.