4/4/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση τιμής προς τον Ουράνιο Ιωαννίδη από την ΚΟΕ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση τιμής προς τον Ουράνιο Ιωαννίδη από την ΚΟΕ




Παρευρισκόμαστε σήμερα σε μία εκδήλωση τιμής στον φίλο Ουράνιο Ιωαννίδη, αλλά έχω την πεποίθηση πως η τιμή αντανακλά σε εμάς. Εμάς που ευτυχήσαμε να τον έχουμε φίλο, συνεργάτη και καθοδηγητή.

Γιατί ο Ουράνιος Ιωαννίδης έχει αυτό το χάρισμα. Έχει το ταλέντο να καθοδηγεί γιατί απλούστατα είναι άνθρωπος των οραμάτων και της πράξης.

Για αυτό άλλωστε και διακρίθηκε σε τόσο πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Είναι ο επιστήμονας, ο φυσιογνώστης, ο βιολόγος, ο εξαίρετος καθηγητής και εκπαιδευτικός με τη μεγάλη, την ευρεία έννοια της λέξης.

Είναι ο πολιτικός. Ο άνθρωπος που διέπρεψε και θα τον θυμόμαστε για πολλά χρόνια, Εγώ που είχα την τιμή να τον εκλέξω ως αριστίνδην υποψήφιο το 1996 όντας τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά και ιδιαίτερα αργότερα να τον καμαρώνω ως Υπουργό Παιδείας και ιδιαίτερα για το μεταρρυθμιστικό του έργο ως Υπουργού Παιδείας.

Απόψε οφείλουμε να αναδείξουμε το έργο του Ουράνιου Ιωαννίδη στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία στα οκτώ τελευταία χρόνια της δικής του ηγεσίας αξιώθηκε να δώσει στον τόπο μας τις μεγαλύτερες αθλητικές της επιτυχίες.

Με Πρόεδρο της ΚΟΕ τον Ουράνιο Ιωαννίδη, η χώρα μας κατέκτησε το πρώτο της Ολυμπιακό Μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012, στην ιστιοπλοΐα, με τον υπέροχο αθλητή και πρότυπο Παύλο Κοντίδη.
Στο Ρίο της Βραζιλίας το περασμένο καλοκαίρι ευτυχήσαμε να χειροκροτήσουμε έξι Κυπρίους αθλητές που έφτασαν μέχρι τον τελικό των αθλημάτων τους, γεγονός που για μία χώρα με το μέγεθος της Κύπρου ξεπερνά τα όρια του άθλου.

Αυτή ήταν ιστορικά και η καλύτερη παρουσία της χώρας μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Κύπρος μας σημείωσε τις μεγαλύτερες και περισσότερες επιτυχίες όλων των εποχών σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Νέο Δελχί το 2010 και τη Γλασκώβη το 2014, όπως επίσης και στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα το 2013.

Οι πιο πάνω επιτυχίες υπήρξαν αποτέλεσμα σοβαρής, οργανωμένης και επιστημονικής δουλειάς στην οποία ο φίλος Ουράνιος είχε καθοριστικό ρόλο.

Πέραν όμως τούτων, όπως προείπα, ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπήρξε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόσωπο, γεγονός που έχω την πεποίθηση πως συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή του παρουσία σε όλους εκείνους τους ρόλους που αναλάμβανε κατά τη διάρκεια της μακράς του σταδιοδρομίας.

Υπήρξε επί μακρόν βουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ διετέλεσε Υπουργός Παιδείας αφήνοντας πίσω του αξιόλογο μεταρρυθμιστικό έργο, αξίζει να το επαναλάβουμε, όπως, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δημιουργία του ΚΥΣΑΤΣ, τη φοιτητική χορηγία και άλλα μέτρα στήριξης των φοιτητών, αλλά και ιδιαίτερα ως πρωτεργάτης ίδρυσης των πανεπιστημίων.

Είναι δηλαδή ο Ουράνιος Ιωαννίδης μία προσωπικότητα που άφησε τη σφραγίδα του από όπου και αν πέρασε και για αυτό και θεωρώ όχι απλά δίκαιη, αλλά και πολύ σοφή την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ να του απονείμει απόψε την Ανώτατη Διάκριση της ΚΟΕ για τη συνολική του προσφορά.

Φίλε Ουράνιε, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο, το αξίζεις. Αφήνεις έργο στο πέρασμά σου για το οποίο θα πρέπει δικαίως να νιώθεις περήφανος. Και περήφανοι νιώθουμε όσοι σε έχουμε φίλο μας.

Αυτό το έργο, κ. Πρόεδρε της ΚΟΕ, κ. Μιχαηλίδη, καθιστά το δικό σας καθήκον ως διάδοχός του, ιδιαίτερα δύσκολο καθώς δεν θα αποφύγετε τη σύγκριση με όσα ο τιμώμενός μας πέτυχε κατά την οκταετή Προεδρία του στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτή τη λαμπρή τελετή που διοργανώνετε για να τιμηθεί επαξίως ένας καταξιωμένος πολίτης που έχει διαπρέψει σε όλους τους τομείς που ανέλαβε να υπηρετήσει.