3/4/17

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης





Εάν διά του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης δημιουργούνται τετελεσμένα πολιτικής φύσεως, είτε αναγνώρισης είτε οτιδήποτε άλλο, τότε δεν είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στο περιθώριο του 5ου Διαπολιτισμικού Εργαστηρίου για τη Δημοκρατία της Επιτροπής της Βενετίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «προορισμός του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ότι πρόκειται για συμφωνίες, για ενέργειες, οι οποίες δεν προσφέρουν κανένα πολιτικό πλεονέκτημα στη μια ή την άλλη πλευρά. Εάν διά του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης δημιουργούνται τετελεσμένα πολιτικής φύσεως, είτε αναγνώρισης είτε οτιδήποτε άλλο, τότε δεν είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Επομένως, την ώρα που υπάρχουν λύσεις, π.χ. για την κινητή τηλεφωνία, οι οποίες δεν προκαλούν πολιτικό πλεονέκτημα σε καμία από τις δύο πλευρές, αυτές είναι οι συμφωνίες που πρέπει να υιοθετούνται, τις οποίες η τουρκική πλευρά απορρίπτει και δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί δεν μπορούμε να τις δεχτούμε. Δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί», συνέχισε ο κ. Υπουργός.

Πρόσθεσε πως «το ίδιο ισχύει και για τα θέματα των διελεύσεων και του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δική μας θέση εξακολουθεί και παραμένει ίδια, όπως εξακολουθεί να παραμένει ίδια, από τον (την εποχή του) Ραούφ Ντενκτάς, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «όσοι θέλουν να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση να υιοθετήσουν τέτοια μέτρα που δεν δίνουν πολιτικό πλεονέκτημα σε καμία από τις δύο πλευρές».