27/4/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε μετά θάνατον τιμές στον Ινδό Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ της περιόδου 1969-1976

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε μετά θάνατον τιμές στον Ινδό Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ της περιόδου 1969-1976





Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απέδωσε τιμές, μετά θάνατον, στον Ινδό Dewan Premchamd ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά την περίοδο μεταξύ 1969 – 1976.

Ο Διοικητής Premchamd προσέφερε στην Κύπρο μέσα από τις προσπάθειες του να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά την περίοδο του 1974 στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Πολύτιμη επίσης ήταν η συμβολή του στην παροχή βοήθειας προς αμάχους και πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ενώ συνέβαλε και στην προσπάθεια για ανεύρεση στοιχείων για τους αγνοούμενους.

Κατά την τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον υιό του πρώην Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κ. Sushil Premchamd ασημένιες παραστάσεις με τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει τις πολύτιμες υπηρεσίες του Διοικητή Premchamd κατά την περίοδο ’69-’76, ο οποίος «κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής έκανε τεράστιες προσπάθειες για να προστατεύσει Κύπριους, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και πληροφορίες για τους αγνοούμενους.

Με πραγματική αφοσίωση στις ανθρωπιστικές αρχές και την ειρήνη έφερε σε πέρας την πολύ δύσκολη αποστολή του σε αντίξοες συνθήκες».

Απευθυνόμενος στον υιό του Διοικητή, ο Πρόεδρος είπε «πρέπει να είστε περήφανος για τον πατέρα σας διότι έζησε υπηρετώντας τις πανανθρώπινες αρχές.

Εκφράζω τη βαθιά εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τον πατέρα σας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Sushil Premchamd, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκφράζοντας τη βαθιά του συγκίνηση είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμή επιστρέφεται στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για την εκτίμηση που επιδεικνύουν.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη απόδειξη της καλοσύνης τους», είπε σημειώνοντας ότι η οικογένεια Premchamd θα έχει πάντοτε στενότατες σχέσεις με την Κύπρο.

«Αν και η Κύπρος είναι μικρή γεωγραφικά σε σχέση με τους περισσότερους γείτονες της, βρίσκεται πολύ πιο ψηλά σε αισθήματα καλοσύνης και δοτικότητας», πρόσθεσε.

«Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου έχουν διακριθεί σε έναν τομέα πολύ πιο σπουδαίο από τον πολιτικό ή τον οικονομικό. Αυτόν της οικοδόμησης καλής θέλησης και της προσφοράς αγάπης», ανέφερε.

«Ο πατέρας μου θα ήταν πολύ συγκινημένος και ευτυχής σήμερα αν βρισκόταν εδώ, και εκ μέρους της οικογένειας εκφράζω τη βαθύτατη μας ευγνωμοσύνη για την τιμή που μας κάνετε», κατέληξε.