13/3/17

Κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου – Αιγύπτου

Κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου – Αιγύπτου




Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με την ονομασία “CYPEGYP – 01/17”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπαιδευτικού πλοίου “SHALADEIN” του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου.

Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Το πλοίο επισκέφθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από το Διοικητή Ναυτικού Πλοίαρχο Κυριάκο Ποχάνη, κατόπιν πρόσκλησης σε δεξίωση που παρέθεσε ο Διοικητής του πλοίου σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η επίσκεψη του πλοίου στην Κύπρο και η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που για πρώτη φορά έχει υπογραφεί από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι για πρώτη φορά Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι οι συνεχείς επισκέψεις και οι κοινές ασκήσεις αποτελούν ένδειξη του επιπέδου των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Το πλοίο επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.
______________