22/12/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Espen Barth Eide

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Espen Barth Eide





Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν τη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη, στη Γενεύη, είναι δεδομένη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και θέματα που άπτονται των συναντήσεων στη Γενεύη, καθώς και της διεθνούς διάσκεψης.

Είναι κοινή η πεποίθηση για την ανάγκη όπως αξιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα μέχρι τη μετάβαση των ηγετών στη Γενεύη, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στην Ελβετία. Είναι η αρχή του δρόμου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου τόσο στα πέντε κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε για μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη».

Ερωτηθείς εάν ξεκαθάρισε το θέμα των παριστάμενων στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκαθαρισμένο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συνθήκη που θα συζητηθεί στη Γενεύη και δεν μπορεί να είναι απούσα. Και θα πρέπει επιτέλους, να μην εισαγάγουμε αυτό στον δημόσιο διάλογο, να μην αμφισβητούμε από μόνοι μας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο τρόπος που θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κάτι το οποίο μελετούμε, το πώς διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει».

Σε ερώτηση εάν έχει στείλει προσκλήσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε να δούμε για τις προσκλήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε τί θα γίνει εκείνη την ημέρα. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της ΕΕ εκεί, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, υπάρχει και σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η επιθυμία από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η θέση μας, η επιμονή μας για την ανάγκη παρουσίας της ΕΕ και των πέντε Μονίμων Μελών - δεν συζητώ για την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό είναι δεδομένο - δεν αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς λόγους ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Εμείς, θεωρούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε τόσο η ΕΕ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που γίνεται, για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Άρα, αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν τη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από την ίδια σκοπιά, δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, αν αυτό είναι το ζητούμενο όλων, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».
_______________
ΡΜ/ΜΛ/ΕΓ