22/12/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε 21 Δεκεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.

Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, οι οποίες ήταν εποικοδομητικές και ουσιαστικές.

Πρόσθεσε ότι η αυριανή συνάντηση των ηγετών θα είναι η τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας ότι αύριο θα συζητηθεί το τί ακολούθησε του δείπνου την 1η Δεκεμβρίου αλλά κυρίως και οι προετοιμασίες για τις συναντήσεις στη Γενεύη.

Πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει «και οι δύο πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να έχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τις συναντήσεις στη Γενεύη».

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει κάποιος διάλογος ανάμεσα στους κύριους εμπλεκόμενους, προσθέτοντας ο ίδιος ενημερώνει λεπτομερώς τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τον επερχόμενο ΓΓ, ο οποίος θα είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το χρόνο των συναντήσεων στη Γενεύη».

Ερωτηθείς πότε θα αποστείλουν τα ΗΕ προσκλήσεις προς όσους θα παρευρεθούν στη διάσκεψη, ο κ. Eide παρέπεμψε στη δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου. «Αυτοί που ξέρουμε ότι θα είναι εκεί, είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα, ο κ. Eide είπε ότι πολύ πιθανόν να τις επισκεφθεί πριν από τις συναντήσεις στη Γενεύη.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν, ο κ. Eide είπε ότι δεν έχει καθοριστεί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παροτρύνει όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη.