22/12/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατία στο περιθώριο επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού»

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατία στο περιθώριο επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού»





«Με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού» και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιστρέφω τη θέση και λέω ότι με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης.

Αλλά, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε την ψυχραιμία μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε «νομίζω να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν, έχω πει αυτό το οποίο όφειλα να πω με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες».

Σε ερώτηση αν θα συντονιστεί με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος είπε «βεβαίως», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε Εθνικό Συμβούλιο, θα έχουμε συνέχιση επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι θέσεις είναι κοινές με την Ελληνική Κυβέρνηση και συνεπώς θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, πιστεύω όλους, είναι να εξευρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις προσδοκίες, αλλά και στα όσα έχουν συμφωνηθεί από το ‘77, δηλαδή στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, πάντα έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις που διεκδικούμε και η άλλη πλευρά εάν επιθυμεί τη λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας Ένωσης κρατών στην οποίαν ανήκουμε».