14/12/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου,
για το Κυπριακό

Η διαδικασία που έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ συγκεκριμένη, δεν μπορεί να αλλάξει και ως εκ τούτου είναι ανώφελο και αντιπαραγωγικό να ερίζουμε κατά πόσο αυτή είναι σωστή ή λανθασμένη.
Το ζητούμενο πλέον είναι να αξιοποιηθεί η διαδικασία κατά τρόπο που να έχει απτά αποτελέσματα προς όφελος της λύσης. Επιβάλλεται να γίνει σοβαρή προετοιμασία και να καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός. Αυτή είναι ευθύνη πρωτίστως του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δύο είναι οι βασικές προκλήσεις που εγείρει η διαδικασία που συμφώνησε ο Πρόεδρος. Πρώτα απ’ όλα, είναι η αξιοποίηση της διαπραγμάτευσης για επίτευξη περαιτέρω προόδου στα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής που έχουν απομείνει ανοικτά μέχρι σήμερα. Αυτά βρίσκονται κυρίως στο εδαφικό, στο περιουσιακό και στο θέμα της διακυβέρνησης. Όση περισσότερη πρόοδος επιτευχθεί προτού πάμε στη Γενεύη, τόσο το καλύτερο για τις προοπτικές της λύσης.
Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και, ειδικότερα, με το σύστημα της ασφάλειας.
Οι διαφωνίες των δύο πλευρών σ’ αυτό το ζήτημα είναι δεδομένες. Και για τη σύνθεση της διάσκεψης και για το περιεχόμενο της συμφωνίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εδώ και καιρό διατυπώσει τις θέσεις της. Με γνώμονα αυτές τις θέσεις, ο Πρόεδρος και το επιτελείο του θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους έτσι ώστε οι διαδικαστικές διαφωνίες  να ξεπεραστούν, πάντα με τρόπο που να διασφαλίζει τις βασικές μας αρχές, και να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη με επιτυχία. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος είτε κατάρρευσης της προσπάθειας ακόμα και στο διαδικαστικό στάδιο είτε εγκλωβισμού μας σε διαδικασία που να επηρεάζει αρνητικά το ουσιαστικό μέρος της διάσκεψης.
Για τα θέματα που αφορούν τη διάσκεψη, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και συνεχής συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
14/12/2016