8/9/16

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών επιλήφθηκε θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση έργων στους Δήμους Αραδίππου και Λάρνακας

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών επιλήφθηκε θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση έργων στους Δήμους Αραδίππου και Λάρνακας




Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 δύο διαδοχικών συσκέψεων με τα Δημοτικά Συμβούλια Αραδίππου και Λάρνακας, που αφορούσαν στην υλοποίηση έργων στους εν λόγω Δήμους. Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Έγινε μια αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων που έχουν προγραμματιστεί στις δύο αυτές δημαρχούμενες περιοχές. Προχωρήσαμε και σε έναν προγραμματισμό για τα περαιτέρω βήματα υλοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά στην Αραδίππου, το βασικότερο θέμα που μας απασχόλησε είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας και έγινε ένας προγραμματισμός των έργων. Ετοιμάζεται υδρολογική μελέτη από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να ανατεθεί σε ιδιώτη μελετητή/εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα μελετήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στην περιοχή της Αραδίππου όσο και στην περιοχή της Λάρνακας από τις πλημμύρες. Επίσης, προωθείται η κατασκευή φράκτη στην περιοχή ‘Αρχάγγελος’ της Αραδίππου, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στην περιοχή Ριζοελιάς αλλά και αλλού στην Αραδίππου. Περαιτέρω, αποφασίστηκε ο προγραμματισμός συγκεκριμένων μικρών έργων, τα οποία μπορούν να γίνουν τώρα, με σκοπό την περαιτέρω άμβλυνση του προβλήματος.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει μέσα από τη σύσκεψη είναι ότι τροχοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα και έργα για να επιλυθεί, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα με τις πλημμύρες στις περιοχές Αραδίππου και Λάρνακας.

Σε ό,τι αφορά στην Λάρνακα, είχαμε μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν στα χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί. Δηλαδή, από την 1 Ιανουαρίου 2017, θα δημοσιοποιηθεί, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής μελέτης, ο σχεδιασμός των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής αυτής.

Σίγουρα η ανάπτυξη αυτή θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών.

Επιπρόσθετα, έγινε μια αξιολόγηση και άλλων αναπτυξιακών έργων που προτείνονται από τον Δήμο και έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες ενέργειες, είτε από πλευράς του Δήμου είτε από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών.

Αυτές οι συσκέψεις ήταν ουσιαστικές γιατί με αυτόν τον τρόπο, οι κρατικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες των Δήμων έχουν συντονιστεί στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης συγκεκριμένων έργων. Ως Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούμε αυτόν τον συντονισμό απαραίτητο, για προώθηση και κατασκευή έργων που έχουν προγραμματιστεί, είτε μετά από εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε από τις ίδιες τις Τοπικές Αρχές».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον οι επερχόμενες τοπικές εκλογές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία υλοποίησης αυτών των έργων, ο κ. Υπουργός είπε πως «κάθε εκλογική αναμέτρηση και αλλαγή που γίνεται στην ηγεσία των Τοπικών Αρχών πάντοτε επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την προώθηση των έργων: είτε για να προχωρήσουν, γιατί θέλουν να επιδείξουν έργο είτε (σε περίπτωση αλλαγών στην ηγεσία) μέχρι να εγκλιματιστούν και να προχωρήσουν ενδεχομένως στα έργα ή και με αλλαγές στον προγραμματισμό έργων με άλλες προτεραιότητες, σίγουρα, αυτό επηρεάζει τον προγραμματισμό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, στα πλαίσια των έργων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι σήμερα, έγινε μία αξιολόγηση και μπήκε ένας χρονολογικός σχεδιασμός υλοποίησης τους τόσο για τον Δήμο Αραδίππου όσο και για τον Δήμο Λάρνακας».
----------------------------