19/7/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων για τα θύματα της Νίκαιας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων για τα θύματα της Νίκαιας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψε σήμερα, στην οικία του Γάλλου Πρέσβη, το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεώρησα ελάχιστη υποχρέωση να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης βεβαίως για τα συμβάντα στη Νίκαια.

Η τρομοκρατία γενικότερα είναι κάτι που απειλεί πλέον τη σταθερότητα σε κάθε κράτος. Χαιρόμαστε γιατί μέχρι στιγμής και ως αποτέλεσμα των πολιτικών φιλίας με τα αραβικά κράτη, γενικότερα με τους γείτονες μας, διατηρούμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον - και θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα επισυμβεί και στο μέλλον - την αποφυγή των οποιωνδήποτε ενεργειών σε βάρος της σταθερότητας που παρουσιάζει η χώρα μας».

Ερωτηθείς για το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις τυχόν επιπτώσεις του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει, αυτή την ώρα τουλάχιστον, η οποιαδήποτε ανάγκη να κρίνουμε για τις συμπεριφορές που θα ακολουθήσουν όσον αφορά το Κυπριακό. Είναι κάτι που οπωσδήποτε όμως μας απασχολεί. Για αυτό έχω συγκαλέσει το απόγευμα το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο και έχω καταρχάς ορίσει για τις 27 (του μηνός, σύσκεψη) για το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αδυνατούν, εκείνη τη μέρα είναι και το Συνέδριο των Αποδήμων.

Θα είμαι σε επαφή με τους αρχηγούς (των κοινοβουλευτικών κομμάτων) για να οριστεί (σύσκεψη) το συντομότερο, όχι γιατί μπορεί η Κύπρος να καθορίσει τα όσα τεκταίνονται στην Τουρκία, αλλά γιατί τα όσα τεκταίνονται στην Τουρκία βεβαίως αφορούν την Κύπρο και ιδιαίτερα τις εν δυνάμει διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς πώς βλέπει η Κύπρος τα όσα τεκταίνονται στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παρά το γεγονός ότι ο καθένας βεβαίως καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, θέλουμε να ελπίζουμε ότι η δημοκρατικά εκλελεγμένη Κυβέρνηση δεν θα συμπεριφερθεί ωσάν να επικρατούσε το πραξικόπημα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά την υποβολή του ενδιαφέροντος από όσες των εταιρειών θα λάβουν μέρος στο γύρο αδειοδότησης θα υπάρξει ανακοίνωση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται για νέα έκδοση ομολόγου και ερωτηθείς αν τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ουδέν σχόλιο».