6/5/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη


Το ΑΚΕΛ σε σχέση με το ζήτημα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους πολίτες υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα σημαντικές τις πιο κάτω παραμέτρους:

-       Η ανανέωση της απόφασης Τουρκίας-Ε.Ε τον περασμένο Μάρτιο για ελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και η απόφαση για επιτάχυνση της εν λόγω διαδικασίας,  αποτελούν μέρος της απαράδεκτης και καταδικαστέας συμφωνίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέσα από την οποία παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και επαναβεβαιώνεται ότι η Ε.Ε κάθε άλλο παρά ενεργεί στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

-       Τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ για χρόνια δεν εκπληρώνονταν μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες ικανοποιήθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και επιβάλει την ανάγκη ουσιαστικού νομοτεχνικού αλλά και πολιτικού ελέγχου για την πραγματική δυνατότητα και βούληση της Τουρκίας να τα εφαρμόσει στην πράξη. Υπογραμμίζουμε ότι τα κριτήρια που δεν έχουν εκπληρωθεί είναι σημαντικά.

-       Η εξέλιξη αυτή φυσιολογικά προκαλεί ανησυχίες. Μακριά όμως από υπερβολές και μια παραπλανητική προσπάθεια σύνδεσης αυτής της εξέλιξης με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αυτό που για μια ακόμη φορά προβάλλει ως το πλέον σημαντικό είναι η ανάγκη σωστής λύσης του Κυπριακού, που να περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την πολύ σημαντική σύγκλιση Χριστόφια- Ταλάτ αναφορικά με την αναλογία 4:1 ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους υπηκόους.

Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε να λάβουμε από την κυβέρνηση επίσημη ενημέρωση για τους χειρισμούς στους οποίους έχει προβεί και προβαίνει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

06/05/2016