6/5/16

ΔηλώσειςΥΠΕΣ για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Πολεοδομία

ΔηλώσειςΥΠΕΣ για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Πολεοδομία


‘Οι φάκελοι αυτοί είναι, στην πλειοψηφία τους, ψηφιοποιημένοι. Επίσης,
δεν έχουν την παραμικρή σχέση με σκάνδαλα ή με διερεύνηση σκανδάλων’

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το θέμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το πρωί στο Αρχείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία. Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έγιναν στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣ για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την πυρκαγιά, ο κ. Χάσικος είπε αναφερόμενος στα ΜΜΕ: «Γίνεστε υπερβολικοί και ενίοτε ‘κάμνετε τον ψύλλο κάμηλο’. Η παράκληση είναι να είστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των ειδήσεων και να μη μεταδίδετε τα γεγονότα υπερδιογκωμένα. Σε σχέση με τη χθεσινή πυρκαγιά στην Πολεοδομία, όλοι οι φάκελοι είναι αναγνωρίσιμοι. Κανένας φάκελος δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Μιλούμε για 150 περίπου φακέλους. Από αυτούς, οι 50 έχουν επηρεαστεί στο εξώφυλλο τους. Το περιεχόμενο τους διαβάζεται. Δεν έχει χαθεί κάποιο στοιχείο. Αν λείπει κάποιο κομμάτι χαρτί από κάποιο φάκελο, μπορεί η Πολεοδομία να το βρει και να το επαναφέρει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ζημιά με την έννοια ότι δεν υπάρχει φάκελος τον οποίο δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε.

Αντιλαμβάνεστε ότι όπου υπάρχει πυρκαγιά και όπου καλείται η Πυροσβεστική να προχωρήσει σε κατάσβεση, δημιουργούνται και ζημιές που προκαλούνται από τη χρήση του νερού. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε από τη χρήση νερού για σκοπούς κατάσβεσης (στο σημείο αυτό, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι η Πυροσβεστική έκανε έγκαιρα και πολύ σωστά τη δουλειά της). Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, βρίσκονται εκεί, στην Πολεοδομία, ειδικοί από το Κρατικό Αρχείο, οι οποίοι έχουν την εμπειρογνωμοσύνη, τη γνώση, για να διασώσουν τους φακέλους με ειδική διαδικασία. Να υπενθυμίσω ότι είχαμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τις πλημμύρες  που είχαμε στη Λάρνακα,στο κτήριο του Κτηματολογίου Λάρνακας. Το Κρατικό Αρχείο μας είχε βοηθήσει και καταφέραμε να διασώσουμε όλους τους φακέλους. Θέλω να τονίσω ότι οι φάκελοι αυτοί, όπως είπα και χθες, είναι, στην πλειοψηφία τους, ψηφιοποιημένοι. Επίσης, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με σκάνδαλα ή με διερεύνηση σκανδάλων. Τέλος, να πω ότι η υλική ζημιά που έχει υποστεί το Τμήμα Πολεοδομίας από τη φωτιά δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ».