5/4/16

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού


Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά, ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πράξει άμεσα αυτό που έπραξαν ήδη άλλες χώρες και να ζητήσει επίσημα τα αρχεία που διέρρευσαν ώστε να τύχουν διερεύνησης.
Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί η εμπλοκή της Κύπρου φαίνεται να είναι έντονη τόσο γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία διατηρεί γραφείο στη Λεμεσό όσο και γιατί Κύπριοι επαγγελματίες φέρονται να υπήρξαν ή και να είναι ακόμα μεσολαβητές (introducers) στις διάφορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, την εμπλοκή Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων σε ενδεχόμενες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος ή άλλων παράνομων πράξεων.
Το όνομα της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα εκ νέου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να επιδείξει αποφασιστικότητα στη διερεύνηση των συγκεκριμένων αποκαλύψεων. Αυτό θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται κακόβουλα ότι η Κύπρος κυβερνάται από ορισμένα μεγαλοδικηγορικά γραφεία.

05/04/2016