10/3/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας


Θα ήθελα καταρχάς να καλωσορίσω τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσές μας που βρίσκονται απόψε εδώ και ως εκ τούτου θεωρώ πως η δημιουργία αυτής της ενότητας στη δράση για την ισότητα είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που επιδιώκουμε, που είναι κοινή επιδίωξη και δική σας και της Κυβέρνησης.

Έχει περάσει πάνω από ενάμιση αιώνας από τον ξεσηκωμό των γυναικών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος σηματοδότησε μία νέα εποχή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Έκτοτε οι καιροί έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει και κάθε επέτειος της ιστορικής εκείνης ημέρας - της 8 ης Μαρτίου του 1857 - συνιστά ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να καθορίσουμε τα επόμενά μας βήματα ως προς την αναβάθμιση της γυναίκας στον κόσμο και ιδιαίτερα στη δική μας κοινωνία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταλάβει πολλά από αυτά που χαρακτηρίζαμε άλλοτε ως «αντρικά κάστρα».

Όσο, όμως, και αν είναι δυναμική η είσοδος των γυναικών στη σύγχρονη αγορά εργασίας υπάρχουν διαστάσεις που συνιστούν έναν απαράδεκτο αναχρονισμό.

Είναι γεγονός, για παράδειγμα, πως έχουμε κατοχυρώσει θεσμικά τη μισθοδοτική ισότητα ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν δικαιώνουν τις γυναίκες και τις προσδοκίες για ισότιμη αντιμετώπισή τους.

Είναι προφανές πως το μισθοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένας παράγοντας που αναδεικνύει μία δυσάρεστη πραγματικότητα για τις Κύπριες. Μία δυσάρεστη πραγματικότητα για όλους μας, καθώς διαπιστώνουμε πως οι νόμοι όσο και αν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή, δεν αρκούν   για να βελτιώσουν τις κοινωνίες.

Τα κάστρα πέφτουν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και στην πολιτική, όπου οι γυναίκες είναι ακόμη μακριά από την ισότιμη συμμετοχή και θέλω να πω με πάσα ειλικρίνεια πως κάνοντας αυτοκριτική αναγνωρίζω και το δικό μου μερίδιο ευθύνης όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε σε άλλα θεσμικά σώματα της Πολιτείας.

Έχουν καταβληθεί πολλές φορές προσπάθειες για να συμπεριληφθούν γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Θα πρέπει να πω πως το μόνο που συνάντησα είναι άρνηση. Όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η προσπάθεια θα συνεχίσει, θα εντατικοποιηθεί προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που υπαγορεύει ακριβώς η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Θέλω να επισημάνω πως δεν διαπιστώνω την όποια υστέρηση προσφοράς από μέρους των γυναικών. Αντίθετα, η συμμετοχή μιας γυναίκας στο Υπουργικό Συμβούλιο, της κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, βρίσκω ότι είναι σημαντικά ενεργή και αποφασιστική.

Επισημαίνω όμως πως είναι ένα πρόβλημα που διαχέεται ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρείται και είναι ένας οργανισμός με ιδιαίτερα προοδευτικές κατευθύνσεις.

Συγκριτικά, ωστόσο, είναι προφανές ότι υστερούμε σημαντικά, καθώς παρατηρούμε πως:

·        Οι γυναίκες αποτελούν το 33% των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι γυναίκες Ευρωβουλευτές αποτελούν το 36% του Ευρωκοινοβουλίου.

·        Στην Κύπρο, η γυναικεία εκπροσώπηση στην Βουλή ανέρχεται μόλις στο 11%, ενώ στην Ευρωβουλή το 16,6% της Κυπριακής εκπροσώπησης είναι γυναίκες. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η γυναικεία εκπροσώπηση φτάνει στο 18%.

Έχουμε όλοι μας, λοιπόν, πολύ δουλειά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και το επισημαίνω αυτό, καθώς βρισκόμαστε ενόψει Βουλευτικών Εκλογών.

Είναι ώρα εσείς οι κυρίες, οι οποίες πληθυσμιακά ενδεχόμενα να υπερβαίνεται τους άνδρες να αποφασίσετε να στηρίξετε τη γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια. Εάν το θελήσετε ενδεχόμενα να ανατρέψετε προς την άλλη κατεύθυνση και συνεπώς είναι έκκλησή μου να συμβάλετε σε αυτό που ενδεχόμενα εμείς υστερούμε. Γι’ αυτό και ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών είναι η ώρα των δικών σας αποφάσεων.

Οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε πως το ζήτημα είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται στη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να μας απασχολήσει γιατί απουσιάζουν οι γυναίκες από τομείς με υψηλές αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ανάλογες συμπεριφορές συναντούμε στο σχετικά ελεύθερο από στερεότυπα ακαδημαϊκό τομέα;  

Πρόκειται για ενδεικτικά ερωτήματα που δεν έχουν μονοσήμαντες απαντήσεις με τις οποίες κινδυνεύουμε να πέσουμε στην άλλη πλευρά των στερεότυπων, δηλαδή της διάκρισης που πάλι θα ήταν αντίθετο με την επιθυμία όλων.

Γι’ αυτό και ως Κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις και για σκοπούς αποτελεσματικότερης προώθησης των πολιτικών εξάλειψης της κάθε μορφής διάκρισης, καθιερώσαμε τον θεσμό και διόρισα την κα Ιωσηφίνα Αντωνίου ως Επίτροπο Ισότητας των Φύλων η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Με γνώμονα την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά του τόπου μας και την προώθηση της ισότητας στην εργασία, την παιδεία, τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η Κυβέρνηση προωθεί δραστικότερα μέτρα, μέσω του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης 2014-2017 για την Ισότητα.

Σύμφωνα με το «Mediterranean Institute of Gender Studies», στη χώρα μας το θέμα της βίας κατά των γυναικών παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα καθώς καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών:

·        1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία στην Κύπρο.

·        28% των Κυπρίων γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφό της.

·        82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και κορίτσια.

·        Υπήρξαν 30 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας και συνιστούν ένα σήμα συναγερμού για μας. Σε τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής.

Με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τόπο μας, προωθούμε για ψήφιση σειρά νομοθετικών μέτρων που ρυθμίζουν την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση και η αύξηση των προβλεπόμενων ποινών.

Η χώρα μας τον Ιούνιο του 2015 έκανε το ιστορικό βήμα και υπέγραψε τη Διεθνή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Χαρακτηρίζω αυτό το βήμα ως ιστορικό, διότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την πρώτη νομικά-δεσμευτική ευρωπαϊκή σύμβαση η οποία εστιάζεται στην βία κατά των γυναικών και περιλαμβάνει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Όπως γνωρίζετε από τον περασμένο Μάιο έχουμε ξεκινήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ίσως την πιο φιλόδοξη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ εν εκτάσει στην πορεία διαπραγματεύσεων, καθώς πολύ πρόσφατα στην Βουλή έδωσα πλήρη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την πρόοδο, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην απόφασή μας για σύσταση Δικοινοτικής Επιτροπής για την Ισότητα των Δύο Φύλων, η οποία, όπως πληροφορούμαι, δραστηριοποιείται αρκούντως ενεργά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και εάν και εφόσον ευλογηθούμε να έχουμε το συντομότερο λύση, να λειτουργεί (η Επιτροπή) ώστε να ξεπεράσουμε προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζονται και στις δύο κοινότητες, να μπούμε σε μια σύγχρονη εποχή που δεν θα υποσχόμαστε αλλά θα υλοποιούμε με πράξεις τα όσα χρωστούμε σε εσάς.  

Θεωρώ τη δική σας παρουσία ως την ελάχιστη ένδειξη του ενδιαφέροντός σας και ένα ισχυρό προς εμάς μήνυμα, ιδιαίτερα σε μένα, για ένα κράτος πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό για όλους τους πολίτες του, άντρες και γυναίκες.