8/2/16

OΒιτένιςΠοβίλαςΑντριουκάιτις διορίστηκε Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων τον Νοέμβριο του 2014.


OΒιτένιςΠοβίλαςΑντριουκάιτις διορίστηκε Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων τον Νοέμβριο του 2014.




Ο Επίτροπος Αντριουκάιτις γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1951 στη Σιβηρία, εκεί όπου απελάθηκε η οικογένειά του το 1941. Το 1958 ο ίδιος επέστρεψε στη Λιθουανία μαζί με τη μητέρα του και τους δύο του αδελφούς, ενώ ο πατέρας του επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα. 



Ο ΒιτένιςΑντριουκάιτις αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κάουνας το 1975 και άσκησε το επάγγελμα του χειρούργου για πάνω από 20 χρόνια. Το 1989 ειδικεύτηκε στον τομέα της καρδιαγγειακής χειρουργικής. Επιπλέον, απέκτησε πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους το 1984.



Από το 1969 υπήρξε ενεργό μέλος του αντισοβιετικού κινήματος, ενώ η πολιτική του πορεία ξεκίνησε το 1976. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του λιθουανικούΣοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το 1990 εξελέγη στο Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, το οποίο προηγήθηκε τουSeimas (λιθουανικού κοινοβουλίου) και υπήρξε ένας από τους συντάκτες του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας που εγκρίθηκε το 1992. Επίσης, συνυπέγραψε τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.



Ο ΒίτενιςΑντρουκάιτις διετέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας για έξι θητείες. Κατά την περίοδο αυτή υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ως αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Επιπρόσθετα, ηγήθηκε της λιθουανικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Από το 2012 έως το 2014,ο ΒιτένιςΑντριουκάιτις διετέλεσε Υπουργός Υγείας στη χώρα του.