9/2/16

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Αντρέα Καυκαλιά

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Αντρέα Καυκαλιά
μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας αναφορικά με τον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης


·         Δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση του κράτους
·         Από τα λόγια στις πράξεις

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας, μετά από την εγγραφή σχετικού θέματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Ειδικής Εκπαίδευσης. Ως ΑΚΕΛ, έχουμε ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει ολοκληρωμένο κείμενο θέσεων το οποίο παρουσιάσαμε και σήμερα στην Επιτροπή.
Ο τομέας της Ειδικής Εκπαίδευσης, ενώ θα ανέμενε κάποιος ότι θα βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της πολιτείας, εντούτοις αποτελεί, δυστυχώς, το φτωχό συγγενή του συστήματος.
Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, σημειώνουμε το γεγονός ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ως τομέας ευθύνης του κράτους σταματά μόλις το άτομο συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, οπόταν αυτά τα άτομα και οι οικογένειες τους βρίσκονται ενώπιον σκληρών πραγματικοτήτων και αδιεξόδων.
Δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις που να πάνε!! Το κράτος έχει την υποχρέωση να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα να αντιμετωπιστούν ως ίσοι πολίτες αυτού του κράτους.
Προβλήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι σε μια σχολική μονάδα συνυπάρχουν παιδιά από 3 χρονών μέχρι ενήλικες 21 χρόνων όπως επίσης, άτομα εξαιρετικά διαφορετικού δυναμικού όσον αφορά στο γνωστικό και αντιληπτικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, τρανταχτή είναι η απουσία ενός κεντρικού φορέα δράσης, ο οποίος να εντοπίζει μέσα από σταθερή αξιολόγηση παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές πριν την ηλικία των τριών χρόνων, περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη, για την ανάπτυξη του παιδιού.
Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε επιβεβλημένη αναγκαιότητα την άμεση αναθεώρηση του θεσμού. Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις!!

09/02/2016