9/2/16

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιαννάκη Γαβριήλ

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιαννάκη Γαβριήλ


Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Καταχρηστικές Ρήτρες, προβλέπει ότι ο κατάλογος των ρητρών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καταχρηστικές είναι ενδεικτικός και επαφίεται στα Κράτη Μέλη να τον εμπλουτίσουν εισάγοντας αυστηρότερη διατύπωση με στόχο την πληρέστερη προστασία των Δανειοληπτών- Καταναλωτών.
Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ συνεχίζει να  προστατεύει τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι τραπεζίτες ενάντια στους απλούς πολίτες.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς ως ΑΚΕΛ, μαζί με το ΔΗΚΟ, έχουμε καταθέσει Προτάσεις Νόμου για την προστασία των Δανειοληπτών, οι οποίοι στις συναλλαγές τους με τις Τράπεζες δεν είναι πλήρως προστατευμένοι.
Στην σημερινή συνεδρία συμφωνήσαμε ότι θεωρείται καταχρηστική ρήτρα :
  1. Ο υπολογισμός του τόκου στη βάση των 360 ημερών αντί των 365 ημερών.
  2. Η μονομερής απόφαση των τραπεζών για άμεση εξόφληση δανείου, χωρίς οποιεσδήποτε καθορισμένες προϋποθέσεις.
Συζητήθηκε ακόμη, αλλά παραμένει σαν εκκρεμότητα για συνέχιση της συζήτησης, η Αναδρομικότητα των προνοιών των Προτάσεων Νόμου καθώς επίσης και οι επιπρόσθετες χρεώσεις, πέραν των επιτοκιακών χρεώσεων, οι οποίες εντάσσονται στην δόση αποπληρωμής του δανείου.
Εμείς ως ΑΚΕΛ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία των Δανειοληπτών και καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την υστάτη, να αφουγκραστεί τους χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι υφίστανται μέχρι σήμερα τις άδικες υπερχρεώσεις των τραπεζών.

09/02/2016