26/2/16

Δήλωση Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

Δήλωση Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

 
Η ύπαρξη Ενόπλων Δυνάμεων υψηλής μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής.

Δυστυχώς, αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990,   έχουν υποβαθμίσει την αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώθηκε ουσιωδώς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας που οικοδομήθηκε με πνεύμα πατριωτισμού και αφοσίωσης από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας εγείρει απορίες και ερωτηματικά και επιτείνει τις ανησυχίες για την αμυντική επάρκεια.

Ασφαλώς η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι πολύ επιθυμητή, δεδομένης της μακράς της διάρκειας. Ωστόσο, η προώθηση απόφασης για μείωση της θητείας πρέπει να συνοδεύεται από δύο κεφαλαιώδεις προϋποθέσεις:

1.           Ότι δεν θα επηρεασθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή επάρκεια της Εθνικής Φρουράς.

2.           Ότι θα προηγηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα καθιστούν εφικτή τη μείωση της θητείας, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι ζημιογόνα για το επίπεδο της αμυντικής μας ικανότητας και ότι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι πράγματι εφαρμόσιμα.
Είναι προφανές ότι τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί, προκειμένου η μείωση της στρατιωτικής θητείας να καταστεί εφικτή, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Ούτε η αναδιοργάνωση, ούτε η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφισταμένων οπλικών συστημάτων, ούτε η σταδιακή πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι πρόδηλον ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αναιτιολόγητη και στερείται τεκμηρίωσης. Η δε υλοποίησή της θα δημιουργήσει κρίσιμα κενά στην αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω για τους εξόφθαλμους κινδύνους. Μέχρι την ώρα της διασφάλισης όρων σταθερής και μόνιμης ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα.

_______________