26/2/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο
του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο, προσθέτοντας πως γίνεται προετοιμασία ενόψει της αποψινής συνάντησης των ηγετών και προς τον σκοπό αυτό είχε χθες συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Έχουμε ένα αριθμό συνεχιζόμενων διαδικασιών σε αρκετά μέτωπα», είπε υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα «τα οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή δομή».

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε αριθμός συναντήσεων μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων στις δύο πλευρές με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι μια πιθανή ομόσπονδη λύση, αν καταλήξουμε εκεί, έχει οικονομική βιωσιμότητα, αξιοπιστία, ισχυρούς θεσμούς και μπορεί να οικοδομήσει περαιτέρω πάνω στις θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ανοδική πορεία. Αυτό είναι απόλυτα εφικτό, αλλά είναι σημαντικό όλες οι πτυχές της λύσης να αντανακλούν αυτή την αντίληψη».

Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινή του δήλωση, που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, ότι θα ήθελε να δει τη διαδικασία να επιταχύνεται σε ό,τι αφορά κάποιες πτυχές, ο κ. Eide είπε ότι «αυτή ήταν απλώς μια αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Είναι καλά γνωστό ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα πολιτικά θέματα, ίσως όχι τόσα πολλά, αλλά αρκετά σημαντικά, ενώ υπάρχει και πλειάδα πραγμάτων, που δεν είναι διαχωριστικής φύσης, στα οποία δεν υπάρχει απαραιτήτως διαφωνία μεταξύ των πλευρών, αλλά που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Διότι για να προετοιμαστούμε για μια βιώσιμη λύση που δεν θα είναι μόνο επιτυχής τη μέρα όπου θα γίνει ψηφοφορία για αυτή (τη λύση), αλλά και για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, πρέπει να σκεφτούμε για πολλά πρακτικά θέματα. Σε αυτά τα θέματα αναφερόμουν. Αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχει κοινή αντίληψη για το ποια είναι αυτά τα θέματα και πολλοί άνθρωποι, κατά ακρίβεια εκατοντάδες άτομα σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας εργάζονται τώρα για να συμπληρώσουν τα κενά σε αυτές τις σημαντικές πτυχές».

Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι «να εξασφαλίσουμε ότι   έχουμε μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία, μια πραγματική ομοσπονδία με ξεκάθαρη εξουσία στο ομοσπονδιακό επίπεδο και ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ του ομοσπονδιακού επιπέδου και των συνιστωσών πολιτειών, ώστε να αποφευχθεί, για παράδειγμα, αχρείαστη αλληλοεπικάλυψη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένη από κάποιες δηλώσεις στις οποίες ο ίδιος προέβη, ο κ. Eide είπε ότι «αισθάνομαι ότι αυτά που όλοι λέμε είναι αρκετά συμβατά. Αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη πριν από λίγες μέρες στη Βουλγαρία, όπου είπε - θεωρώ πολύ πειστικά - ότι οι διεθνείς συγκυρίες ευθυγραμμίζονται κατά τέτοιο τρόπο που φαίνεται να υποστηρίζουν μια λύση εντός του 2016. Και οι δύο ηγέτες έχουν πει δημόσια ότι μια λύση εντός του 2016 είναι σαφώς πιθανή, και οι δύο ηγέτες έχουν καταθέσει τη δέσμευσή τους και εγώ δεν έχω άλλη δέσμευση παρά αυτή των ηγετών, διότι αυτό (η διαδικασία) ανήκει στους ηγέτες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και ότι «ο δικός μου ρόλος είναι να διασφαλίσω ότι υπάρχει πρόοδος σε όλες αυτές τις διάφορες πτυχές».

Καταλήγοντας είπε πως «δεν έχω την αίσθηση ότι έχουμε διαφορά απόψεων για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε».

----------------------