26/2/16

Παρέμβαση του βουλευτή Α. Καυκαλιά

Παρέμβαση του βουλευτή Α. Καυκαλιά στις εργασίες
της 15ης  Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ


Συνεχίζονται, στη Βιέννη, οι εργασίες της 15 ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση, με θέμα τη διασυνοριακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο Κύπριος βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς  χαρακτήρισε ως χαώδη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τη Συρία να βρίσκεται, όπως είπε, στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου, του οποίου οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε παγκόσμια κλίμακα. Η σεχταριστική βία, οι πόλεμοι διά αντιπροσώπων και οι ευμετάβλητες συμμαχίες καθιστούν ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση, στην απουσία ενός διεθνώς αποδεκτού ορισμού της τρομοκρατίας, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς.                           
 
Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι, λόγω της γειτνίασής της με τη Μέση Ανατολή, η Κύπρος έλαβε ενισχυμένα μέτρα για ανατροπή των ταξιδιωτικών σχεδίων ξένων μαχητών, αν και, όπως επεσήμανε, δεν υπήρξαν ενδείξεις για τέτοιες κινήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις αναβαθμισμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στη συγκέντρωση, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών. Ο βουλευτής υπογράμμισε εξάλλου την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου σε ένα ενισχυμένο διεθνές νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του λαθρεμπορίου λεηλατηθέντων έργων τέχνης και στην ταχεία εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.  

Ενώ η αντιτρομοκρατική δράση έχει σημειώσει προόδους σε επιχειρησιακό επίπεδο, η απάντηση σε αυτή την απειλή πρέπει πρώτιστα να είναι πολιτική, υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς. Στηλιτεύοντας τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στην περιοχή, ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί η αναγκαία ικανότητα ηγεσίας προς επίτευξη διαρκών πολιτικών λύσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, στο Παλαιστινιακό, καθώς και στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπεράνω τακτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Όπως κατέδειξε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», επεσήμανε ο κ. Καυκαλιάς, δεν μπορούν να υπάρξουν επιβεβλημένα δημοκρατικά μοντέλα, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής, ούτε η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν δεν υπάρξει πλήρης σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αποφυγή ξένων επεμβάσεων στα εσωτερικά ζητήματα κυρίαρχων κρατών, κατ’ επίκληση, επιλεκτικά, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη συμμόρφωσης των κρατών με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο, όσον αφορά στις πολύ επικερδείς εξαγωγές όπλων και αγαθών διπλής χρήσης, τα οποία καταλήγουν στα χέρια μη κρατικών φορέων, περιλαμβανομένων τρομοκρατών.

Πολιτική απάντηση, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, σημαίνει ακόμα την άμβλυνση των δημογραφικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πιέσεων σε μια περιοχή με σημαντικό φυσικό πλούτο.  Σημαίνει, τόνισε, τη μείωση του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, μέσω της παροχής περισσότερης αναπτυξιακής βοήθειας και πιο ανοικτών οικονομικών πολιτικών, που να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να περιορίσουν την καλπάζουσα ανεργία μεταξύ των νέων σε αυτή την περιοχή. Η οικοδόμηση δε ανθεκτικών κοινωνιών και η προώθηση των δημοκρατικών αρχών και της μέριμνας για τα πιο ευάλωτα άτομα, υπεράνω του όποιου πολιτικού κόστους, πρέπει να κυριαρχήσουν στις αντιτρομοκρατικές και μεταναστευτικές στρατηγικές των κρατών, ενάντια στον αυξανόμενο ρατσισμό και την ξενοφοβία που απειλούν την κοινωνική συνοχή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο του ΟΑΣΕ και της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, προς επίτευξη συναίνεσης μεταξύ διαφορετικών αντιλήψεων περί ασφάλειας και προς ένα καθολικά αποδεκτό ορισμό της τρομοκρατίας.