26/2/16

Υπογραφή συμβολαίων για τη δημιουργία Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς στην κοινότητα Ξυλιάτου

Υπογραφή συμβολαίων για τη δημιουργία
Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς στην κοινότητα Ξυλιάτου


Τα συμβόλαια για τη δημιουργία Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς στην κοινότητα Ξυλιάτου υπογράφηκαν χθες μεταξύ του Έπαρχου Λευκωσίας κ. Μάριου Παναγίδη και της κοινοπραξίας «Α. Αντωνίου και Υιοί Λτδ» και «Αδελφοί Πατσαλή Λτδ».

Το Μουσείο αποτελείται από τρεις κύριους εκθεσιακούς χώρους, την υφιστάμενη διατηρητέα οικοδομή, τον νέο διώροφο εκθεσιακό χώρο και τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο ανάμεσα στα δύο κτήρια. Η υφιστάμενη διατηρητέα οικοδομή θα φιλοξενεί εκθέματα αναφορικά με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της κοινότητας, στοχεύοντας στο να μεταφέρει την εικόνα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών ζωής και των συνηθειών της παραδοσιακής κοινωνίας της κοινότητας. Στον υπαίθριο χώρο αναμένεται να εκτίθενται εργαλεία και αντικείμενα της υπαίθρου, μεγάλου κυρίως μεγέθους. Τέλος, στο νέο διώροφο κτήριο θα φιλοξενούνται εκθέματα σχετικά με τις παραδοσιακές αγροτικές εργασίες που εκτελούνταν στην κοινότητα.

Με την προτεινόμενη διαμόρφωση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα δίπολο καθημερινής ζωής στο υφιστάμενο κτήριο και αγροτικών δραστηριοτήτων στο νέο κτήριο, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες του μουσείου τόσο στο πρόσφατο αγροτικό παρελθόν της κοινότητας, όσο και στην αυθεντικότητα της ζωής των κατοίκων της.

Παράλληλα, ο δεύτερος όροφος του νέου κτηρίου αναμένεται να λειτουργήσει κυρίως ως εργαστήρι. Εκεί οι επισκέπτες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις οργανωμένων επισκέψεων, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να συμμετέχουν σε παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ύφανση στον αργαλειό.

Τέλος, για τις ανάγκες του έργου θα γίνει και σχετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και ενός μικρού χώρου πρασίνου/ παιχνιδότοπου για τις ανάγκες των επισκεπτών, οι οποίοι αναμένεται να είναι κυρίως νεαρής ηλικίας (μαθητές).
Το όλο έργο έρχεται να προσθέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης στην κοινότητα δίπλα στο φράγμα του Ξυλιάτου, τα μονοπάτια της φύσης και την αιωνόβια ελιά 800 χρόνων στην περιοχή Πότιμα. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες της κοινότητας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όχι μόνο το φυσικό, αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον και την ιστορία της κοινότητας.

Η δημιουργία του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς, συνολικού κόστους €601.621+ΦΠΑ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (50,35%), την Κυπριακή Δημοκρατία (44,65%) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου (5%). Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 16 μήνες.