18/2/16

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

 
Πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία δύο είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων:
 
Από τη μια το μεταναστευτικό και η ανάγκη όπως όλες οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρηθούν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να δούμε και τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και να βρεθούν λύσεις για τα αίτια αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στη Συρία δεν βοηθά προς την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.  
 
Την ίδια στιγμή υπάρχει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία. Είναι ξεκάθαρο και κοινή πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Βρετανία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η ισορροπία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Λονδίνου και την ίδια στιγμή δεν θα απειλεί σε καμία περίπτωση τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε θα υπάρχουν οι όποιες εκπτώσεις στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία από τον Μάιο που έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα, τα θέματα που έχουν συζητηθεί και τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς και το ότι, μέσα από μια συνολική αξιολόγηση, αφού συζητηθούν όλα τα κεφάλαια, να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη, ασάφειες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση πραγμάτων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό.
_______________