29/1/16

Δήλωση της ΣταύρηςΚαλοψιδιώτου, μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ,για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP






Δήλωση της ΣταύρηςΚαλοψιδιώτου, μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ,για την ανανέωση της θητείας της  UNFICYP

Το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της UNFICYP κρίνεται γενικά ισορροπημένο. Χωρίς να διαφοροποιείται ουσιαστικά από το προηγούμενο ψήφισμα, υιοθετεί την εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ  για αύξηση της δύναμης της UNFICYP, δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε υποστηρικτικό επίπεδο που έχει δημιουργήσει η εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία. 
Στεκόμαστε ειδικότερα στην επαναβεβαίωση  των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων του  1251(1999) και του 2026(2011). Εφόσον, με αυτόν τον τρόπο το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των συμφωνημένων αρχών λύσης του Κυπριακού, όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η μία και μόνη κυριαρχία, η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα,η μία και μόνη ιθαγένεια.
Τόσο στο διακηρυκτικό όσο και στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, αντανακλάται το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει προκύψει με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, το οποίο διαπνέει επίσης τις δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 
Ως ΑΚΕΛ, συνεχίζουμε να σημειώνουμε ότι οι δύο ηγέτες, θα πρέπει να ξεπεράσουν σύντομα τη δυστοκία που παρατηρείται σήμερα στο περιουσιακό, σεβόμενοι πάντα τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών. Το περιουσιακό, συνιστά κεφάλαιο κλειδί για τη λύση, αφού αν επιτευχθεί ακτίνα συμφωνίας σε αυτό το κεφάλαιο θα μπορέσουμε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις και των κεφαλαίων που εκκρεμούν- δηλαδή στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Πρόκειται για τα κεφάλαια εκείνα που στην ουσία θα δοκιμαστούν στην πράξη οι φραστικές διακηρύξεις της Τουρκίας ότι θέλει λύση του Κυπριακού.
29/01/2016