29/1/16

Γραπτή δήλωση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των κυβερνητικών ιατρών




Γραπτή δήλωση
για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των κυβερνητικών ιατρών


Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών ιατρών στο 68ο έτος που προωθείται από συγκεκριμένα Κόμματα. Αυτή η πρόταση επανέρχεται 2 μήνες μετά που συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή κι όταν η πλειοψηφία των κομμάτων τοποθετήθηκε αρνητικά στο θέμα.

Για το ΑΚΕΛ τα ζητήματα που αφορούν στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης είναι θέματα αρχής και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, με οποιεσδήποτε δικαιολογίες, αντιστρατεύεται ένα σημαντικό κοινωνικό δικαίωμα. Στις σημερινές συνθήκες της μαζικής ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης υποσκάπτει τις προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Τέτοια ζητήματα ευρύτερης κοινωνικής διάστασης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται μέσα από προτάσεις Νόμου, απλά για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες.  Τέτοια ζητήματα θα πρέπει να προωθούνται μέσα από τις δομημένες διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου και να λαμβάνουν υπόψη τις προεκτάσεις που δημιουργούν σε τόσο ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως είναι τα επίσημα όρια αφυπηρέτησης.

Δεν μπορεί ορισμένα κόμματα να καταστρατηγούν συντεταγμένες διαδικασίες στα εργασιακά θέσμια, ούτε και να ζημιώνουν τη δημόσια υγεία, με αποκλειστικό τους κίνητρο το προσωπικό βόλεμα ημετέρων, που θέλουν να διατηρήσουν τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις τους μέχρι και το 68ο έτος της ηλικίας τους. Πρόσθετα η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης, δυνατόν να αποτελέσει την κερκόπορτα για να επιδιωχθεί η ευρύτερη εφαρμογή του ενώ την ίδια στιγμή θα αφήσει νέους επιστήμονες στην ανεργία.

Καλούμε τα κόμματα που μεθοδεύουν την επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, να κάνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις. Αν μη τι άλλο, ας αναλογιστούν τις συνέπειες στη δημόσια υγεία, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί με την προσέλκυση πρόσθετου, νέου και προσοντούχου προσωπικού που θα ανεβάσει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

29/1/2016