26/1/16

O βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης επανεξελέγη ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και θεσμών της ΚΣΣΕ

O βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης επανεξελέγη ως Αντιπρόεδρος
της Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και θεσμών της ΚΣΣΕ


Κατά τη διάρκεια ανασύστασης των Προεδρείων των Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης επανεκλέγηκε ομόφωνα, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και θεσμών της ΚΣΣΕ, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας κατά τις σημερινές απογευματινές εργασίες της ΚΣΣΕ, ο κ. Λουκαΐδης παρουσίασε το θέμα της παραχώρησης από τη Συνέλευση καθεστώτος Συνεταίρου της Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο της Ιορδανίας. Σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) επιθυμεί να αναπτύξει και να εμβαθύνει τη συνεργασία με γείτονες χώρες, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι ο μηχανισμός του Συνεταιρισμού για τη Δημοκρατία αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για χώρες μη μέλη του ΣτΕ, προκειμένου αυτοί να στηριχθούν στη μετάβασή τους προς την περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ευάλωτη θέση της Ιορδανίας, σε σχέση με την ασφάλεια και την τρομοκρατία, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι για την ΚΣΣΕ να αγκαλιάσει μια χώρα, η οποία έχει τοποθετηθεί επίσημα υπέρ μιας στενότερης και πιο θεσμοθετημένης συνεργασίας με τον Οργανισμό και τις αρχές που πρεσβεύει.

Προερχόμενος από την Κύπρο, μια γειτονική χώρα, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, αναγνωρίζουμε τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ιορδανία στην ασταθή περιοχή. Ας μην ξεχνάμε, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, ότι η Ιορδανία συνορεύει με πέντε άλλες χώρες και φιλοξενεί πέραν των δυο εκατομμυρίων προσφύγων, εκ των οποίων οι μισοί είναι Παλαιστίνιοι. Είναι θετικό στοιχείο, πρόσθεσε, ότι, παρά τη δεινή της θέση, η Ιορδανία έχει ήδη προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και, σε αυτή της την προσπάθεια, πρέπει να τύχει στήριξης μέσω του επίσημου αυτού συνεταιρισμού με το ΣτΕ.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, η θεσμική αυτή συνεργασία μπορεί να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στις αρχές της Ιορδανίας για να προωθήσουν περαιτέρω τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η στενότερη επαφή και συνεργασία με το ΣτΕ στους βασικούς τομείς δράσης του Οργανισμού θα επιτρέψει, εξάλλου, στις αρχές της χώρας, να αναπτύξουν μια πιο πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία, εντός σαφών χρονοδιαγραμμάτων και μέσω αξιολογήσεων.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και που αφορούν, κατά κύριο λόγο, στη συνταγματική, δικαστική και εκλογική μεταρρύθμιση, την αποκέντρωση, την ενίσχυση του Κοινοβουλίου, τις συνθήκες κράτησης, την κατάργηση της θανατικής ποινής, καθώς και θέματα ισότητας των φύλων. Παράλληλα, θεωρούμε επίσης θεμιτό η χώρα να υπογράψει και να επικυρώσει, σε εύθετο χρόνο, όσο το δυνατό περισσότερες Συμβάσεις του Οργανισμού που είναι ανοικτές προς τρίτες χώρες, υποστήριξε ο κ. Λουκαΐδης.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι, ως Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά, προσβλέπει στη συνεργασία με τους συνάδελφους του ιορδανικού Κοινοβουλίου και καλωσορίζει ως θετική εξέλιξη την απόδοση στην Ιορδανία καθεστώτος Συνεταίρου της Δημοκρατίας.


_____________