26/1/16

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε
με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις Βρυξέλλες


Συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ομήρου ανέφεραν τα ακόλουθα:

Επίτροπος Αβραμόπουλος: Με ιδιαίτερη χαρά και πάλι συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, εξαίρετο δημόσιο άνδρα και καλό μου φίλο, τον κ. Γιαννάκη Ομήρου και είχαμε την ευκαιρία να αλληλοενημερωθούμε πάνω σε πάρα πολλά ζητήματα.

Εγώ με τη σειρά μου, ως αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας και ασφάλειας της ΕΕ, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Ομήρου σφαιρικά για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που σήμερα δοκιμάζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα κράτη μέλη, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες. Γιατί πράγματι διανύουμε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη που έχει να κάνει με τη διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής πίεσης, όπου στο επίκεντρο είναι εκ των πραγμάτων οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η Κύπρος δεν δέχεται μεγάλες πιέσεις, αλλά εκ των πραγμάτων επηρεάζεται από τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι σε αναστάτωση. Η αστάθεια κυριαρχεί και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται. Συζητήσαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά σύνορα, με τη ζώνη Schengen, με τα προγράμματα και τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπου τώρα καλούνται τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν στη βάση των δύο βασικών αρχών που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, έννοιες που δεν είναι μόνο ηθικές, είναι και νομικές, διότι ξεκάθαρα διατυπώνονται στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης.

Η Κύπρος είναι σε ευρωπαϊκή τροχιά πλέον εδώ και πάρα πολύ καιρό και πάντοτε το ζητούμενο είναι να βρεθεί –αυτό που είναι ο πόθος όλων των Κυπρίων- μία σταθερή, βιώσιμη λύση. Να επανενωθεί το νησί για να μπορέσει να διαδραματίσει βεβαίως το σημαντικό στρατηγικό του ρόλο στην περιοχή και, από την άλλη μεριά, να ζήσουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μία ενιαία, δημοκρατική πολιτεία, στο πλαίσιο και στην αγκαλιά της ενωμένης Ευρώπης.

Το ευχόμαστε και πιστεύω ότι με το να διαχειρίζονται αυτή την υπόθεση προσωπικότητες όπως ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, εξ ονόματος της κυπριακής Βουλής, και η ηγεσία της Κύπρου, μέσα σε πνεύμα αγαστής εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, όλα θα επιλυθούν και, όπως είπα πριν, το ευχόμαστε όλοι με την καρδιά μας. Καλωσήρθατε κ. Πρόεδρε.

Πρόεδρος Βουλής Ομήρου: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Επίτροπο και αγαπητό φίλο Δημήτρη Αβραμόπουλο για αυτή την πολύ χρήσιμη συνάντηση σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες. Και θα μου επιτραπεί να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση, που είναι βαθιά εκτίμηση ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού, για τη διαχρονική στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε ό,τι αφορά στους αγώνες και τις προσπάθειες του κυπριακού Ελληνισμού για μια λύση που θα τερματίζει τα δεινά της κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του. Είτε ως Δήμαρχος Αθηναίων, είτε ως Υπουργός, είτε με όλες τις άλλες πολιτειακές και πολιτικές ιδιότητες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπήρξε, και είναι, ένας σταθερός, όχι απλώς φίλος, αλλά πραγματικά ένας Κύπριος, με την έννοια ότι είναι κοινωνός και μέτοχος των οραμάτων, των προσδοκιών και της αγωνίας του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της 42άχρονης τουρκικής κατοχής και για μία λύση, η οποία βεβαίως να διασφαλίζει για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ειρηνική συμβίωση, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους.

Το Κυπριακό, όπως ήταν φυσικό, ήταν στο επίκεντρο της ανταλλαγής απόψεων. Είναι κοινή διαπίστωσή μας ότι βρισκόμαστε σε μία ενδιαφέρουσα, αλλά και κρίσιμη στιγμή, όπου θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιηθούν επιρροές και να ασκηθούν και πιέσεις επί της Τουρκίας και από πλευράς ΕΕ, διότι το Κυπριακό, πέρα από το ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άρα και η ΕΕ –ιδιαίτερα για μία χώρα η οποία αιτείται την ένταξη της στην ΕΕ- μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για να αντιληφθεί, επιτέλους, η Τουρκία ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας σωστής, δίκαιης και δημοκρατικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Όμως, ως αρμόδιος Επίτροπος, ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Αβραμόπουλος με ενημέρωσε εις βάθος για αυτή την τεράστια, χωρίς προηγούμενο, κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ ως αποτέλεσμα των τεράστιων προσφυγικών κυμάτων. Θέλω να τον συγχαρώ για το έργο που επιτελεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε αυτό το χαρτοφυλάκιο του αρμόδιου Επίτροπου για τα θέματα της μετανάστευσης. Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με αλληλεγγύη και βεβαίως με ισότιμη κατανομή των βαρών. Δεν πρέπει μόνο μία ή δύο χώρες να φορτώνονται τα βάρη, αλλά όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και θα έλεγα και το εξής: πρέπει να λύσουμε εκείνα τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα. Δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίζουμε το αποτέλεσμα και τις συνέπειες του προβλήματος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα αίτια του προβλήματος. Εκεί έχουν να διαδραματίσουν ρόλο και οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και η ΕΕ, η οποία επίσης είναι μία μεγάλη δύναμη, με εκρίζωση των αιτίων που προκαλούν αυτή την ανωμαλία στην περιοχή.