29/1/16

Πάφος: Μια ανοιχτή κοινωνία!

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Πάφος: Μια ανοιχτή κοινωνία!
 
Με κεντρικό μήνυμα τον αλληλοσεβασμό και την αντιμετώπιση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Δήμος Γεροσκήπου και οι εταίροι του Δήμοι Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς, με τη στήριξη του Οργανισμού «Πάφος 2017», παρουσίασαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) που υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε όλη την επαρχία Πάφου.

Στόχος του προγράμματος, που είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης είναι η ουσιαστική ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία αλλά και η ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.  Στην επαρχία Πάφου ζουν και εργάζονται πέραν των έξι χιλιάδων μεταναστών που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού, πέραν των κατοίκων που προέρχονται από την υπόλοιπη ΕΕ.
Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται πλήρως και αποτελεί έμπρακτη συμβολή στους στόχους της Πάφου ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης τόνισε τη σημασία της υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος που να περιλαμβάνει τόσο οικονομικούς μετανάστες όσο και πρόσφυγες ή αιτητές ασύλου, σε μια περίοδο με μεγάλη μεταναστευτική και προσφυγή ροή προς την Ευρώπη.  Μέσα από το πρόγραμμα όπως επεσήμανε, στόχος είναι και η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται σε όλη την Ευρώπη για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες.  Ανθρώπων που με τη σωστή οργάνωση μπορούν αποδεδειγμένα να προσφέρουν σημαντικά στην τοπική ζωή και ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ιδιαίτερα επίκαιρο και πολυδιάστατα σημαντικό αφού ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ανάγκη της σύγχρονης εποχής.  Την ανάγκη για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών ομάδων και κοινωνιών, διαφυλάσσοντας παράλληλα την εθνική ταυτότητα της κάθε ομάδας.

Ο Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών εθνοπολιτισμικών ομάδων για την επίτευξη μιας πλουραλιστικής δημοκρατικής κοινωνίας ισότητας και ευημερίας.

Ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του προγράμματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η προώθηση διαπολιτισμικών εκδηλώσεων γνωριμίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό και τους μετανάστες.

Σε χαιρετισμό εκ μέρους του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνου Κυπριανού, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που έχουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις στη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών μέσα από τη στήριξη του συνόλου των πολιτών και τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και ενότητας.  Αναφέρθηκε επίσης στη νέα προγραμματική περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστιαία αύξηση ύψους περίπου 20% στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους στους τομείς του ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών.

Η  Έρικα Χαραλάμπους λειτουργός του Οργανισμού Πάφος 2017, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» συνάδει πλήρως με τους στόχους του Οργανισμού και εμπλουτίζει τις δράσεις του.  Με το σύνθημα «ενώνοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» που βρίσκεται στην καρδιά του Πάφος 2017, τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστούν την Πάφο μια επιτυχής Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία!», περιλαμβάνει την προσφορά υπηρεσιών προς υπηκόους τρίτων χωρών, οικονομικούς μετανάστες, δικαιούχους πολιτικούς ασύλου ή αιτητές ασύλου και έχει στόχο την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, σε συνθήκες αποδοχής και συμμετοχής. Οι υπηρεσίες αφορούν βασικές ανάγκες που έχουν οι ΥΤΧ για προσαρμογή στην τοπική κοινωνία. Είναι πλήρως χρηματοδοτημένο - από την ΕΕ κατά 90% και από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 10%, θα εφαρμοστεί για ένα χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αλληλεπίδρασης του πληθυσμού, ντόπιων, κοινοτικών και μεταναστών