29/1/16

Η καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα των Γραμμάτων του Δημαρχείου και της Σχολικής Εφορείας Κερύνειας,



Ημέρα  των Γραμμάτων


Η  καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα των Γραμμάτων  του Δημαρχείου και της Σχολικής Εφορείας Κερύνειας, που αφιερώνεται φέτος στα
      
      ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΑ  ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ (1966-2016)
 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00 μ. μ., στην αίθουσα «Σόλων Τριανταφυλλίδης» της Τράπεζας Κύπρου (Αγία Παρασκευή) στη Λευκωσία. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η φιλόλογος και Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου  Κερύνειας Θεοφανώ Χιωτέλλη Κυπρή με θέμα: «Πενήντα χρόνια ζωής και δράσης του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας».
Με την ευκαιρία αυτή θα γίνει παρουσίαση δύο νέων εκδόσεων, του Δελτίου  αρ.6 του Λαογραφικού Ομίλου και του βιβλίου Ψήγματα Ανατροπών - Το κρησφύγετο του Φουντζιού και άλλα διηγήματα, της Ρήνας Κατσελλή, από τη Δώρα Κατσελλή, Πρόεδρο  για την επαρχία Κερύνειας της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ).

Το επετειακό Δελτίο αρ. 6 του Ομίλου αφιερώνεται στην Έκθεση Ανθέων Κερύνειας που διοργανωνόταν πριν την τουρκική εισβολή από το 1967- 1974 με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης ήταν να προτρέψει τους ανθρώπους να αγαπήσουν και να καλλιεργούν τα λουλούδια και τα λαχανικά μόνοι τους. Μέσα στα πλαίσιά της γίνονταν πάνω από πενήντα διαγωνισμοί για το καλύτερο τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, κρίνο και  για πολλά άλλα είδη λουλουδιών και λαχανικών, που έπρεπε να τα φέρει το άτομο που τα καλλιέργησε μόνος στον κήπο του. Επίσης υπήρχαν διαγωνισμοί καλλιτεχνικής διευθέτησης λουλουδιών και μια σειρά από άλλες εκθέσεις, όπως ζωγραφικής, κεντημάτων, έργων λαϊκής τέχνης  κ.λπ.
Για την Έκθεση Ανθέων διασώζεται στις σελίδες του Δελτίου αυτού πλούσιο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, έτσι που αν θελήσει κάποιος οργανισμός να οργανώσει κάτι παρόμοιο, να ανατρέξει σε αυτό.
Επίσης στο Δελτίο κωδικοποιείται ολόκληρη η πενηντάχρονη πορεία και οι σημαντικές  δραστηριότητες του Λαογραφικού Ομίλου. Δυστυχώς μετά την εισβολή, λόγω του ότι οι Κερυνειώτες ζουν εκτοπισμένοι σε διάφορα μέρη του μη κατεχόμενου μέρους του νησιού, η μόνη σημαντική δραστηριότητά του είναι η έκδοση και παρουσίαση βιβλίων. Ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα βιβλία, που είναι μια πολύτιμη κιβωτός για την ιστορία και τον πολιτισμό της μικρής κατεχόμενης πόλης. Όλα τα βιβλία πωλούνται στο Δημαρχείο και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.
Τα έξοδα της έκδοσης του Δελτίου αυτού κάλυψαν εξ ολοκλήρου ο Κερυνειώτης γιατρός Φίλιππος Χιωτέλλης και  η  σύζυγός του Λαβίνια, που είναι εγκατεστημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 
Το δεύτερο βιβλίο που θα παρουσιαστεί είναι της Ρήνας Κατσελλή και έχει τίτλο Ψήγματα Ανατροπών-Το κρησφύγετο του Φουντζιού και άλλα διηγήματα. Τα διηγήματα αυτά αναφέρονται σε ανατροπές που συνέβησαν στην Κύπρο μεταξύ των χρόνων 1945 και 1973. Είναι εννιά διηγήματα και το καθένα τους μια ανατροπή που αναστατώνει τη ζωή των απλών ανθρώπων, τους βγάζει έξω από τα σχέδια, τους προγραμματισμούς τους, τούς κάνει να αλλάζουν συμπεριφορές και μερικές φορές δίνει ένα αναπάντεχο τέλος στην ίδια τη ζωή τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα πρόσφατα από τη συγγραφέα. Από αυτά ξεχωρίζει "Το Κρησφύγετο του Φουντζιού", που είναι βασισμένο σε περιστατικό που έτυχε στον ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Κυριάκο Μάτση, υπεύθυνο της επαρχίας Κερύνειας στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα 1955-59.  
Το βιβλίο κοσμούν φωτογραφίες με αρχαία αγγεία που παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Μέσα στα πλαίσια της γιορτής αυτής θα απονεμηθούν βραβεία σε αριστούχους Κερυνειώτες μαθητές της σχολικής χρονιάς 2014-2015 και θα επιδοθεί από τον Δήμαρχο Κερύνειας τιμητική πλακέτα στη Ρήνα Κατσελλή, με την ευκαιρία της ανακήρυξής της σε Επίτιμο Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας. Η Ρ.Κ. είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου, διατέλεσε γραμματέας του και για πενήντα χρόνια είναι υπεύθυνη των εκδόσεών του.