29/1/16

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Υπογραφή μνημονίου στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων
μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ
 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, προέβη σήμερα, το πρωί, σε δηλώσεις στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ .

Αναφορικά με την Τριμερή Διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες ο κ. Κουγιάλης ανέφερε: «Αυτή η τριμερής έγινε σε εγκάρδιο, φιλικό κλίμα και αυτή η συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι τρεις ηγέτες εγγυάται και τη συνεργασία της τριμερούς. Tο θέμα που κυριάρχησε ήταν το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και το πολιτικό θέμα της Κύπρου, όμως είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε και μερικά άλλα θέματα στο τραπέζι, όπως αυτά της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και θα εξηγήσω τι περιλαμβάνει αυτό το σχετικό Μνημόνιο. Ταυτόχρονα έχουν τεθεί και δυο άλλα πολύ σοβαρά θέματα χθες επί τάπητος. Το ένα είναι αυτό της προστασίας της Μεσογείου Θάλασσας, όπου, πολύ σύντομα, ευελπιστώ ότι θα υπογραφεί μια πολύ σημαντική συμφωνία που θα προνοεί κινητοποίηση, μέσω εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι από κοινού. Η θάλασσα είναι πολύ δύσκολή και δεν μπορεί κάποιος από μόνος του να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ρύπανσης και επίσης έχουμε συζητήσει και για θέματα κλιματικής αλλαγής και έχουμε, εν πρώτοις, συμφωνήσει ότι πρέπει για όλα αυτά τα θέματα που επηρεάζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και κυρίως την αντιμετώπιση των επιπτώσεων εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να ξεκινήσουμε κάποιες δράσεις από κοινού και ταυτόχρονα θα δούμε πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τη συμφωνία του Παρισιού και οι τρεις χώρες».

Όσον αφορά στο Μνημόνιο στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε: «Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων αυτό το Μνημόνιο που υπογράψαμε χθες οι τρεις Υπουργοί των Υδάτων των τριών χωρών εστιάζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος, και ο πιο σημαντικός για μένα, είναι αυτός της ασφάλειας των υδάτων και των υποδομών. Είναι ένα θέμα που κάθε κράτος πρέπει να ασχοληθεί, αυτό της ασφάλειας των υδάτων, και εννοώ της ασφάλειας του νερού κτλ. Είναι πολύ εύκολο, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, με τα φράγματα μας και ο τρόπος που διοχετεύουμε το νερό στα σπίτια να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας που να αφορά και την ποιότητα των υδάτων. Για αυτό, αυτό το θέμα θα κυριαρχήσει, και μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, θα φτάσουμε σε μια συνεργασία και θα δούμε πως από κοινού αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα.

Ο δεύτερος άξονας αυτής της Συμφωνίας αφορά τις αφαλατώσεις. Για μας έχει μεγάλη σημασία γιατί οι αφαλατώσεις είναι ενεργοβόρα εργοστάσια, τα οποία παράγουν πόσιμο νερό και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε αυτήν την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση πως μειώνεται το κόστος παραγωγής αυτού του νερού.

Το τρίτο θέμα, το οποίο μας αφορά ιδιαίτερα, είναι η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Στο Ισραήλ αξιοποιούν το 90% του νερού που στέλνουν στις αποχετεύσεις, το επαναχρησιμοποιούν για σκοπούς άρδευσης και, για μας, μια χώρα η οποία υποφέρει από λειψυδρία συχνά-πυκνά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε αυτό το θέμα σε βάθος. Ήδη ξεκινούμε από φέτος κάποια έργα αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού. Έχουμε ένα πρόγραμμα πενταετίας, το οποίο θα βάλει στο σύστημα μας, στο υδατικό μας ισοζύγιο σημαντικές ποσότητες, αλλά θα δούμε πως και πιο αποτελεσματικά μπορούνε μνα χρησιμοποιήσουμε το ανακυκλωμένο νερό».

Τέλος σε ερώτηση αν θα πρέπει να επισπεύσουμε κάποια ζητήματα που έπρεπε από καιρό να γίνουν, ο κ. Υπουργός επισήμανε: «Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος για αυτόν τον λόγο έγινε και αυτή η Τριμερής. Κατά διαστήματα γίνονται συμφωνίες μεταξύ κρατών οι οποίες στην πορεία δεν υλοποιούνται όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει αποφασιστικότητα και από τους τρεις ηγέτες να προχωρήσουμε σε συνεργασίες σε όλους τους τομείς που μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες. Εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να υπογράψουμε και άλλες 2-3 συμφωνίες οι οποίες κυρίως άπτονται θεμάτων ασφαλείας των υδάτων και προστασίας της θάλασσας».
_____________