29/1/16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή συνάντηση «ήταν αρκετά παραγωγική. Δοθέντος του θανάτου της κουνιάδας του κ. Ακιντζί ήταν σύντομη, αλλά ήταν αρκούντως παραγωγική με την έννοια ότι έχει συμφωνηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες τους επόμενους των μηνών.

Σε ερώτηση αν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, σήμερα δεν έγινε επί της ουσίας. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών και συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, έτσι ώστε αν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».

Ερωτηθείς αν θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια κεφάλαια, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, θα γίνει μια γενική (ανασκόπηση), θα επανεξεταστούν υφιστάμενες διαφορές, το μέγεθος της απόστασης, με προσπάθεια να σμικρυνθεί και να υπάρξουν συγκλίσεις, και γενικότερα (θα γίνει) θεώρηση όλων των κεφαλαίων που αφορούν στο Κυπριακό».

____________