9/12/15

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην Αθήνα

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου,
στην Αθήνα

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην Αθήνα, η Τριμερής Συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ Αλ – Σίσι.
 
Κατά την έναρξη της Τριμερούς Συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την τριμερή αναδεικνύεται το κοινό όραμα των τριών χωρών για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος προωθείται η συνεργασία των τριών χωρών. Ταυτόχρονα, είπε, στέλνεται ισχυρό μήνυμα πως η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ειρήνη και στη σταθερότητα και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
 
Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και η Αίγυπτος από πλευράς της, ως μια χώρα ηγέτιδα στον αραβικό κόσμο, μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση αυτών των ζητημάτων εντός του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη.
 
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι η στρατηγικής σημασίας συνεργασία των τριών χωρών λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου υπάρχουν εξελίξεις αποσταθεροποίησης, προσθέτοντας ότι και οι τρεις χώρες μπορούν να κάνουν πολλά για την προώθηση της σταθερότητας.
 
Σημείωσε ότι μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο Σίσι μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και να στείλουν μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, ειρήνης στις χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε ότι αυτά που σήμερα θα αποφασιστούν και θα συνυπογραφούν θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι η τριμερής συνάντηση αντανακλά τις βαθιές ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών τους.
 
Επισήμανε, εξάλλου, τη δυνατότητα συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σημειώνοντας ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιήσουν.
 
Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της τριμερούς συνεργασίας και στον τομέα των επενδύσεων. Τέλος, ανέφερε ότι η συναντίληψη που συνδέει τις τρεις χώρες διανοίγει ορίζοντες και για συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.