15/10/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Renm in του Πεκίνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας
του Πανεπιστημίου Renm in του Πεκίνου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναγορεύθηκε σήμερα   Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Renm in του Πεκίνου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Πανεπιστημίου, στην παρουσία των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας και των Αρχών του Πανεπιστημίου.

Σε συνάντηση του ενωρίτερα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου δρα Chen Yulu , και αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα «αποτελεί σημείο αναφοράς στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας καθώς και στις σχέσεις των δύο λαών.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, αλλά και ευχαριστίες εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας και της πατρίδας μου. Θεωρώ πως (η αναγόρευση) είναι έκφραση των φιλικών αισθημάτων της κινεζικής κοινωνίας και της Κυβέρνησης της χώρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».   

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του εκεί ο ίδιος διαπίστωσε το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο και σημείωσε ότι «μέσα από την ενημέρωση της οποίας έτυχα φαίνεται ότι ο προσανατολισμός μιας μεγάλης χώρας που έχει ιστορία πολιτισμού, είναι να δίδεται έμφαση στους νέους και σε τομείς οι οποίοι, στη βάση σύγχρονων δεδομένων, δίνουν έμφαση στην κατεύθυνση που η χώρα ακολουθεί. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που διαμορφώνει ανθρώπους σωστά προσανατολισμένους», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης, αφού ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Renm in βρίσκεται στα τρία καλύτερα της χώρας και ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά το Τμήμα Νομικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών καθώς και το τμήμα ΜΜΕ, εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο θα προσελκύσει φοιτητές από την Κίνα στην Κύπρο.  

Πρόσθεσε ότι στο Πανεπιστήμιο φοιτούν συνολικά 25 χιλιάδες φοιτητές και πρόσθεσε ότι η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου θεωρείται η καλύτερη στη χώρα.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, όπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πίνακα ζωγραφικής, που ζωγράφισε ο Πρόεδρος της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου, και   απεικονίζει Κινέζες με παραδοσιακές στολές.  

Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας για την Οδό του Μεταξιού μπορεί να δώσει το κίνητρο που χρειάζεται για να εξαλειφθεί η παρούσα οικονομική στασιμότητα». Πρόσθεσε ότι «μπορεί επίσης να προσελκύσει επενδύσεις, να καταπολεμήσει την ανεργία, να βοηθήσει στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανάπτυξης.   

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απολαμβάνουν εξαίρετες και εγκάρδιες σχέσεις σε όλους τους τομείς από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων το 1971. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και έχουμε εδραιώσει συναντίληψη σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Η Κύπρος ουσιαστικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και μπορεί συνεπώς να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση των αξιών και των στόχων της πρωτοβουλίας για την Οδό του Μεταξιού.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σταδιακά σε ένα επιτυχές διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και σε ένα σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό παράγοντα. Έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια στον κόσμο, η χώρα θεωρείται σήμερα ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διεθνή ναυτιλία. Έχει τον τρίτο μεγαλύτερο στόχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ποσοστό πέραν του 12% του συνολικού στόλου όλων των 28 χωρών μελών της ΕΕ.    

Είναι σαφές ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο στις εμπορικές διαδρομές της Οδού του Μεταξιού, προωθώντας επιτυχώς τους στόχους και τις αξίες της Ναυτιλιακής Οδού του Μεταξιού».

Τέλος, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση μου προωθεί μέσω σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας και παρέχει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα.   Κατά αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη φήμη της ως εξαίρετο κέντρο διεθνών επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».