15/10/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου για έναρξη
της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων


Ως Υπουργείο Υγείας χαιρετίζουμε την αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τον κύριο Μίκη Χριστοδούλου   σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών και τον Σύνδεσμο Μεταμοσχευμένων, για την πραγματοποίηση εκστρατείας διαφώτισης και ευαισθητοποίησης υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Η δράση διάρκειας ενός έτους, της οποίας η έναρξη σηματοδοτείται σήμερα, τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με την αναγνώριση πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνέργειες συνόλων και φορέων, ενισχύουν το έργο της δομημένης Πολιτείας και επικουρούν προς το συλλογικά ωφέλιμο.

Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής.  

Στην Κύπρο, σήμερα, 58 άτομα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού. Και παρόλο που δεν υπάρχει λίστα ασθενών για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, καρδιάς και συκωτιού λόγω του μικρού αριθμού των περιστατικών, κατά μέσο όρο παρουσιάζονται περίπου δέκα περιστατικά τον χρόνο

Επί συνόλου δωρητών οργάνων, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.  

Σε ζώντες δότες, η Κύπρος είναι τρίτη χώρα με 28 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014 υπήρξαν πέντε μεταθανάτιοι δότες που είχαν ως αποτέλεσμα εννέα μεταμοσχεύσεις και 22 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

Σημαντική παράμετρος για την αύξηση του αριθμού δωρητών αποτελούν προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης όπως η σημερινή, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το έλλειμμα ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και να διαλυθούν τυχόν συγχύσεις, φοβίες, προκαταλήψεις. Ένας τομέας στον οποίο η συνδρομή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κρίνεται ως καταλυτική για να διοχετευτεί ορθή πληροφόρηση και να ευοδώσουν οι στόχοι της εκστρατείας. Κοινός σκοπός αμφότερων των εμπλεκομένων είναι όπως η δωρεά οργάνων καταστεί μέρος της συνείδησής μας, με την επίγνωση πως η μεταμόσχευση είναι η συνειδητή επιλογή να δοθεί το δώρο της ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Υπουργείο Υγείας επενδύουμε στη συνεργασία των εμπλεκομένων για να αναπτυχθεί, κατά βέλτιστο τρόπο, το Αρχείο δυνητικών δωρητών οργάνων. Πρόσθετα, στηρίζοντας τους ευγενείς στόχους της παρούσης εκστρατείας, το Υπουργείο Υγείας έχει περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2016 ποσό ύψους 50 χιλιάδων Ευρώ, με σκοπό αυτό να δοθεί προς ενίσχυση της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασε και στήριξε την πρωτοβουλία αυτή, συνδράμοντας κατά ουσιαστικό τρόπο στην προώθηση της πραγμάτωσής της.

Ευχαριστίες εκφράζω, επίσης, και προς την εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου για την αρωγή της, στην ομάδα του Υπουργείου Υγείας που στηρίζει την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος και ειδικά στην δρα Βωνιάτη που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, στον κ. Μίκη Χριστοδούλου και τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους, και προς όλους όσοι εργάζονται για την υλοποίηση της εκστρατείας αυτής.  

Ευχή όλων μας το έργο που αναλάβατε να στεφθεί με επιτυχία.

------------------