2/10/15

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά για το Κυπριακό

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας
κ. Νίκου Κοτζιά για το Κυπριακό


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες, 1 Οκτωβρίου 2015, στους δημοσιογράφους σχετικά με τις επαφές και συναντήσεις που είχε η Ελληνική πλευρά στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απάντησε στις πιο κάτω ερωτήσεις αναφορικά με το Κυπριακό:

Ερ.: Οι Αμερικανοί θέλουν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Σε ποιο επίπεδο;

Ν. Κοτζιάς: Οι Αμερικανοί όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως καταλαβαίνω, θέλουν να βοηθήσουν τις επιλογές που θα κάνουν οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες που σημαίνει προβλήματα οικονομικά που θα προκύψουν από τη λύση, δηλαδή τη χρηματοδότηση, όπως επίσης να συμβάλουν στο να κατανοηθούν οι ελληνικές θέσεις από την άλλη πλευρά.

Ερ.: Συναντηθήκατε με τον κ. Eide ;

Ν. Κοτζιάς: Συναντήθηκα και όπως πάντα επί μακρόν.

Ερ.: Αυτό θέλω να πω, ήταν λίγο μεγαλύτερη. Υπήρχαν τίποτα ιδιαίτερες παρατηρήσεις που του κάνατε;

Ν. Κοτζιάς: Εγώ πάντα με τον κ. Eide έχω μια παραγωγική, δημιουργική συζήτηση και εξηγώ αναλυτικά στη βάση διεθνών γνωμοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων άλλων ειδικών συναδέλφων μου, τις θέσεις μας γύρω από το πρόβλημα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού.

Ερ.: Κύριε Υπουργέ με τον Τούρκο ομόλογό σας συζητήσατε το θέμα των εγγυήσεων και άλλα.

Ν. Κοτζιάς: Όχι, σήμερα δεν το συζητήσαμε. Το είχαμε συζητήσει στην επίσκεψη που είχα κάνει στη Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη.

Ερ.: Έχετε κάποια αίσθηση όμως γενικότερα προς πια κατεύθυνση κινούνται οι Τούρκοι;

Ν. Κοτζιάς: Είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

____________

2 Οκτωβρίου, 2015