22/10/15

Δέσμη υποθέσεων παράβασης Οκτωβρίου

Δέσμη υποθέσεων παράβασης Οκτωβρίου

Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2015
Στην παρούσα μηνιαία δέσμη αποφάσεων σχετικά με τις υποθέσεις παράβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί δικαστική διαδικασία κατά κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει την νομοθεσίας της ΕΕ. Οι εν λόγω αποφάσεις καλύπτουν πληθώρα τομέων και πολιτικών της ΕΕ και αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή σήμερα υιοθέτησε 19 αιτιολογημένες γνώμες και 10 παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να περατώσει 53 υποθέσεις, στις οποίες οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επί παραβάσει, βλ. το πλήρες MEMO/12/12 . Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα, συμβουλευθείτε το μητρώο αποφάσεων για τις παραβάσεις .
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της απόφασης που αφορά την Κύπρο
Αιτιολογημένη γνώμη
Η Επιτροπή καλεί έντεκα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε έντεκα κράτη μέλη ( Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία)να διασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ( 2012/27/ΕΕ ). Στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θεσπίσουν καθεστώτα επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης και/ή να λάβουν άλλα στοχευμένα μέτρα πολιτικής που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση στα νοικοκυριά, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις μεταφορές. Η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014. Σήμερα η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένες γνώμες στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει εντοπίσει ελλείψεις ως προς τη ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας, στις οποίες επίσης απηύθυνε αιτιολογημένες γνώμες σήμερα. Η σημερινή συμπληρωματική αιτιολογική γνώμη προς την Ουγγαρία αντικαθιστά την απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει το εν λόγω κράτος μέλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή της οδηγίας και θα αντιμετωπίσει τις όποιες ελλείψεις στο μέλλον. Τα έντεκα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους, μετά την πάροδο της οποίας η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει εναντίον τους στο Δικαστήριο της ΕΕ και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Στο παράρτημα ΙΙ παρέχεται επισκόπηση της ενσωμάτωσης της οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση , επισκεφτείτε τον ιστοχώρο της ΓΔ Ενέργειας .