22/10/15

Ανοίγει ο δρόμος για ανανέωση στην Εθνική Φρουρά



Ανοίγει ο δρόμος για ανανέωση στην Εθνική Φρουρά
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι Κανονισμοί για τους Αξιωματικούς

            Εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) Κανονισμοί του 2015. Με την έγκριση των Κανονισμών, οι οποίοι εκκρεμούσαν για δέκα σχεδόν χρόνια, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα και συσσωρευμένα προβλήματα που επηρέαζαν αρνητικά τόσο την εύρυθμη λειτουργία, όσο και το φρόνημα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.
Με τους Κανονισμούς ανοίγει ο δρόμος προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, μετά από τη συμφόρηση που για χρόνια υπήρχε στην πυραμίδα της ιεραρχίας και δίνεται η ευκαιρία σε νεότερα στελέχη που ήταν καθηλωμένα στον ίδιο βαθμό για πολλά χρόνια, να έχουν προοπτική ανέλιξης.
Οι νέοι Κανονισμοί εισάγουν επίσης πρόνοιες οι οποίες εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες κρίσεων και προαγωγών, μέσα από την υιοθέτηση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων, στη βάση, μεταξύ άλλων, της επίδοσης και των σχολών φοίτησης, καθώς και τη μείωση των ορίων ηλικίας στα πρότυπα ξένων σύγχρονων στρατών. Παράλληλα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών με ειδική αναφορά στην ανάγκη αιτιολόγησης της βαθμολόγησης.
Θεσπίζονται επίσης ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τα κριτήρια του φυσιολογικού βάρους που πρέπει να διατηρούν όλα τα στελέχη, ενώ εισάγεται και πρόνοια σε σχέση με την ανάγκη γνώσης ξένης γλώσσας, προκειμένου να μπορεί ένας αξιωματικός να προαχθεί στις ανώτατες βαθμίδες.
Προβλέπεται ακόμα η απονομή σε αφυπηρετούντες αξιωματικούς και σε αποβιώσαντες κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους τιμητικού βαθμού, ο οποίος όμως δεν θα συνεπιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.
Γραφείο Τύπου, 22 Οκτωβρίου 2015