16/10/15

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτιση

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Καδής παρέθεσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την πορεία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός χαιρέτησε τον θεσμό των ΜΙΕΕΚ, τονίζοντας ότι πρόκειται για Δημόσιες Σχολές που παρέχουν εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταλυκειακού επιπέδου και π ροσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στους στόχους των ΜΙΕΕΚ, τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν και έκανε απολογισμό του έργου τους κατά τα τρία χρόνια λειτουργίας τους.

Ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, από την πλευρά του, παρουσίασε τη δομή των ΜΙΕΕΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

·        Τα Προγράμματα Σπουδών των ΜΙΕΕΚ είναι διετούς διάρκειας (τέσσερα εξάμηνα) και προσφέρονται στις υποδομές των Τεχνικών Σχολών σε όλες τις επαρχίες.
·        Η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ προβλέπεται πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε έτος σπουδών. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των σπουδαστών και κατοχύρωση των αντίστοιχων μαθημάτων.
·        Τα μαθήματα διεξάγονται σε απογευματινό και βραδινό χρόνο (πέντε μέρες τη βδομάδα, Δευτέρα-Παρασκευή).
·        Η φοίτηση είναι δωρεάν.

Ο Δρ Μαρκάτζιης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχία 19 αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ, να πιστοποιηθούν ως συγκολλητές ελάσματος, μέχρι και την ανεβατή θέση (3G uphill - PF) από ανεξάρτητο, εξωτερικό, διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης βάση προτύπου ISO. Δύο δε απόφοιτοι πέτυχαν να πιστοποιηθούν στο ψηλότερο επίπεδο. Να συγκολλήσουν με επιτυχία σωληνώσεις υπό γωνία 45 μοιρών (6G uphill – H-LO45) με την μέθοδο του ηλεκτρικού τόξου (MMA). Τελειώνοντας, ο δρ Μαρκάτζιης έκανε αναφορά στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρόσφατης   έρευνας που έγινε για την Αξιολόγηση του θεσμού των ΜΙΕΕΚ.

Η λειτουργία των ΜΙΕΕΚ ξεκίνησε την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 με οκτώ διαφορετικά προγράμματα σπουδών και ήδη αποφοίτησαν οι δύο πρώτες σειρές σπουδαστών (150 για την περίοδο σπουδών 12-14 και 132 για την περίοδο 13-15). Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά λειτουργούν δέκα προγράμματα σπουδών με 321 σπουδαστές στις διάφορες περιφέρειες. Τα προγράμματα σπουδών που λειτουργούν φέτος παρουσιάζονται αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα:

Επαρχία
Σχολή
Πρόγραμμα
Α ´Ετος  
Β ´Ετος  
Λευκωσία
Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ´ Λευκωσίας
Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών
14

Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών
9
8
Α´ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας
Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων
15

Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών
14
11
Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης

14
Τεχνικός Συντήρησης και Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων

6
Λεμεσός
Α´ Τεχνική Σχολή Λεμεσού
Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων
12
13
Τεχνικός Διαχείρισης Αγορών και Προμηθειών Πλοίων
17
14
Γ´ Τεχνική Σχολή Λεμεσού
Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης
22
16
Λάρνακα -Αμμόχωστος
Τεχνική Σχολή Λάρνακας
Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών

11
Τεχνική Σχολή Α. Λαζάρου
Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών
12
16
Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία
10

Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου
Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης
14
12
Πάφος
Τεχνική Σχολή Πάφου
Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών
17

Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης
17
15
Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών

12



173
148

------------------------