2/10/15

Ανανέωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής



Ανανέωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με το 40% των νέων μελών να ξεκινούν την πρώτη τους θητεία


Η σύνθεση των μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί το κύριο θεσμικό όργανο στην Ευρώπη που εκπροσωπεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών, ανανεώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου. Υπό το πρίσμα της σημερινής δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας που διανύει η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, τα οποία είναι αρμόδια για τον διορισμό των μελών της ΕΟΚΕ, ενίσχυσαν τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη προβαίνοντας σε μια ριζική ανανέωση της σύνθεσης της ΕΟΚΕ. Σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΕ, η θητεία των 350 συνολικά μελών ανανεώνεται κάθε πέντε έτη. Αυτή τη φορά, περίπου το 40% των μελών της ΕΟΚΕ είναι εντελώς νέα μέλη, τα οποία θα δώσουν νέα πνοή και νέα ώθηση στην ΕΟΚΕ, στηριζόμενα στην εκτεταμένη γνώση και πείρα των μελών που ανανεώνουν τη θητεία τους.

Με την ευρωπαϊκή κοινωνία να βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, η ανανέωση της σύνθεσης της ΕΟΚΕ λαμβάνει χώρα την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή, ούτως ώστε να ενισχυθεί η φωνή της κοινωνίας των πολιτών και να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Τα μέλη διορίζονται από το Συμβούλιο με βάση εθνικούς καταλόγους που έχουν προταθεί από τα κράτη μέλη για πενταετή θητεία, η οποία θα διαρκέσει από το 2015 έως το 2020. Ο κατάλογος των νέων μελών είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10954-2015-INIT/en/pdf

Τα 350 νέα ή ανανεωμένης θητείας μέλη της ΕΟΚΕ θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στις 7 Οκτωβρίου θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και δύο Αντιπροέδρους αρμόδιους για την επικοινωνία και τον προϋπολογισμό, αντιστοίχως, για περιορισμένη θητεία δυόμισι ετών. Κατά κανόνα, τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει εκ περιτροπής ένα μέλος από τις τρεις Ομάδες της ΕΟΚΕ («Εργοδότες», «Εργαζόμενοι» και «Διάφορες Δραστηριότητες»). Οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι εξελέγησαν από τις Ομάδες «Διάφορες Δραστηριότητες» και «Εργοδότες».

Κάθε μέλος συμμετέχει σε μια από τις τρεις Ομάδες, ενώ περίπου το ένα τρίτο των μελών αναμένεται να συμμετέχει σε καθεμία από τις Ομάδες. Επίσης, καθεμία από τις τρεις Ομάδες θα εκλέξει τον δικό της πρόεδρο της Ομάδας για ανανεώσιμη θητεία διάρκειας δυόμισι ετών. Ο πρωταρχικός ρόλος της ΕΟΚΕ συνίσταται στο να εκπονεί γνωμοδοτήσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές νομοθετικές προτάσεις και πολιτικές στο πλαίσιο των εργασιών των έξι ειδικευμένων τμημάτων της και μίας συμβουλευτικής επιτροπής, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως τα κοινωνικά, οικονομικά και αγροτικά θέματα, καθώς και τα θέματα μεταφορών. Τα μέλη προσχωρούν σε ένα ή σε περισσότερα ειδικευμένα τμήματα, τα οποία με τη σειρά τους, εκλέγουν έναν πρόεδρο για ανανεώσιμη θητεία δυόμισι ετών.

Τα μέλη για τη θητεία 2015-2020

ΑναστάσηςΓιαπάνης
γενικός γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου
Μιχάλης Αντωνίου
βοηθός γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου
Μάνθος Μαυρομμάτης
πρώην πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Κ.Ε.Β.Ε.)
Νίκος Επιστηθίου
πρώην γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας Ο.Υ.ΞΕ.Β.-Σ.Ε.Κ.
Αντρέας Παυλίκκας
υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών και Μελετών της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.)


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον:
κ. Alun Jones
Προϊστάμενο της Μονάδας Τύπου της ΕΟΚΕ
Ηλ. ταχυδρομείο: Alun.Jones@eesc.europa.eu
Τηλ.: +32 2 546 86 41/ Κιν.: + 32 (0) 473 524 532
______________________________________________________________________________
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διασφαλίζει την εκπροσώπηση των διάφορων οικονομικών και κοινωνικών συνιστωσών της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών. Ιδρύθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης, το 1957 και είναι θεσμικό όργανο με συμβουλευτικά καθήκοντα. Ο συμβουλευτικός της ρόλος επιτρέπει στα μέλη της, άρα και στις οργανώσεις που αυτά εκπροσωπούν, να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Η ΕΟΚΕ αριθμεί 350 μέλη από όλη την ΕΕ. Τα μέλη της διορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
_______________________________________________________________________________