27/10/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, αντλώντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που εξασφάλισε ποτέ η Δημοκρατία για δεκαετές ομόλογο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης της RCB στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είχαμε σήμερα μια πετυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αντλήσει ένα δισεκατομμύριο με επιτόκιο 4,25%.
Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε ποτέ για δεκαετές ομόλογο και 450 εκατομμύρια από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2019-2020, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 550 εκατομμύρια θα ενισχύσουν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους και θα υποβοηθήσουν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους για την αμέσως επόμενη περίοδο, την περίοδο δηλαδή μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα στήριξης.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί. Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ‘οριστικά’, επειδή στην οικονομία, όπως έχουμε μάθει, δεν υπάρχει τίποτα οριστικό αν δεν υποστηρίζεται από μια συνετή και αξιόπιστη πολιτική. Αυτήν την πολιτική που έχουμε χαράξει τα τελευταία δύο χρόνια και έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς την οικονομία της χώρας μας, πρέπει βεβαίως να τη συνεχίσουμε».