26/10/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην απονομή των δικοινοτικών επιχειρηματικών βραβείων του Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην απονομή των δικοινοτικών επιχειρηματικών βραβείων του Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη δικοινοτικών πρωτοβουλιών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την απονομή των δικοινοτικών επιχειρηματικών βραβείων του Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, για το 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο σημαντικός αριθμός αιτήσεων που δέχθηκε φέτος το Ίδρυμα αποτελεί απόδειξη της αληθινής επιθυμίας του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, να επανεδραιώσουν και να προωθήσουν περαιτέρω τους κοινωνικο-οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία τους».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία μου εδώ σήμερα στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πραγματικά προσηλωμένη στην υποστήριξη τέτοιων δικοινοτικών πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις προσπάθειες μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι» και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά δεν θα φεισθούν προσπαθειών για να παρέχουν κάθε βοήθεια [για προώθηση τέτοιων δικοινοτικών σκοπών].

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «το θετικό κλίμα πρέπει να διατηρηθεί και αυτό απαιτεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και την αποφυγή αρνητικών δημόσιων δηλώσεων. Ταυτόχρονα το κλίμα πρέπει να ενισχυθεί με απτή πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση και να είναι σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».