22/10/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την 11 η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ. H προσφορά και η ενεργός δράση της ΣΕΚ τόσο στην κατοχύρωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων όσο και στον αγώνα για την ισότητα των φύλων είναι καταλυτική.

Δυστυχώς, τα εμπειρικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι παρά το γεγονός ότι ο ρόλος και η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, η ανισότητα εξακολουθεί να συντηρείται εις βάρος του γυναικείου φύλου, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι η νομοθετική προστασία δεν είναι από μόνη της αρκετή για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει την ανισότητα είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και τα στερεότυπα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική πορεία και ανέλιξη των γυναικών μέχρι σήμερα.

Η γυναίκα κατάφερε να πετύχει με τους αγώνες της την είσοδό της στην αγορά εργασίας, εντούτοις, η κοινωνία συνεχίζει να την ταυτίζει με το ρόλο της μητέρας και της συζύγου και συνεπώς με όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Η διαιώνιση αυτών των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων και των στερεοτύπων στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική καριέρα των γυναικών, οι οποίες καταλήγουν να εκπροσωπούνται στην προσωρινή και μερική απασχόληση και σε χαμηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο το ποσοστό του χάσματος αμοιβών το 2013 μειώθηκε στο 15,8%. Το εν λόγω ποσοστό για το 2012 ήταν 16,2% και για το 2011, 16,4%. Παρά τη μείωση που παρατηρείται, οι αμοιβές των γυναικών εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες από τις αμοιβές των ανδρών, αφού, σύμφωνα με το ποσοστό του χάσματος αμοιβών, για κάθε 100 ευρώ, με τα οποία αμείβεται κατά μέσο όρο ένας άνδρας, μια γυναίκα αμείβεται κατά μέσο όρο με μόνο 84,2 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, για να κερδίσει μια εργαζόμενη γυναίκα το ίδιο εισόδημα με ένα εργαζόμενο άνδρα σε ένα έτος, πρέπει να εργαστεί 40 περίπου μέρες περισσότερο.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει την ισότητα των φύλων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ουσιώδες στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αυτό και τοποθετεί την προώθησή της στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, μέσω της συνεχούς υλοποίησης δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάλειψης του χάσματος αμοιβών, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου προωθεί την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών». Μέσω της αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα, το έργο προσβλέπει όχι μόνο στη μείωση του χάσματος, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και στην ευημερία της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 8.500 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και περίπου 150 σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς επίσης και 3.500 γονείς σε θέματα καταπολέμησης έμφυλου επαγγελματικού διαχωρισμού. Στην αγορά εργασίας της Κύπρου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της συγκέντρωσης μεγάλου ποσοστού του απασχολούμενου γυναικείου πληθυσμού σε αριθμό επαγγελμάτων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας χαμηλής εξειδίκευσης και επιπέδου μισθοδοσίας, πράγμα το οποίο συντείνει σημαντικά στη διατήρηση του υφιστάμενου χάσματος και ως εκ τούτου καθιστά απαραίτητη την άμεση λήψη και εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών για την εξάλειψή του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η σύσταση του θεσμού του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, στόχος του οποίου είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καλών πρακτικών προώθησης της ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 10 επιχειρήσεις ως «Εργοδότες Ισότητας» και άλλες 10 για εφαρμογή «Καλών Πρακτικών» και αναμένεται να πιστοποιηθούν επιπλέον 15 εταιρείες μέχρι το τέλος του μηνός. Ο θεσμός θα συνεχίσει να υλοποιείται και με το πέρας του Έργου και εκτιμάται ότι 10-15 επιχειρήσεις θα πιστοποιούνται κάθε χρόνο.

Το δικαίωμα των γυναικών στην ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την επαγγελματική ανέλιξη είναι αναφαίρετο και ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρούμε ευθύνη μας να το διασφαλίζουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους, σε πνεύμα παραγωγικού κοινωνικού διαλόγου, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε πολύ θετικά στην προώθηση του στόχου της ισότητας.
_______________