1/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη



Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη
στα εγκαίνια διαμόρφωσης δρόμων και πλατείας στον Κόρνο
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και Φίλοι,

Η Ύπαιθρος αποτελεί το ζωτικό κύτταρο γεωγραφικής, πολιτισμικής και οικονομικής ισορροπίας της κάθε χώρας. Κουβάλα μέσα της τον σπόρο μα και τις ρίζες πάνω στις οποίες κτίζεται η κάθε κοινωνία. Και για αυτό κύριο μας μέλημα ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που έχω την ευκαιρία να τελέσω  τα εγκαίνια της διαμόρφωσης των δρόμων και της πλατείας στην Κοινότητα σας.  Ένα έργο που θα συμβάλλει στον εξωραϊσμό της παλιάς γειτονιάς της Κοινότητας και θα αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την πολιτιστική κληρονομιά της. Συγχρόνως θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και στην ανάδειξη της αγγειοπλαστικής τέχνης που ανθίζει στην κοινότητα.


Ο Κόρνος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χωριών της Κύπρου, όπου άνθησαν οι παραδοσιακές τέχνες και τα αγροτικά επαγγέλματα, δημιουργώντας μια μακροχρόνια παράδοση. Χάρη στην αστείρευτη δημιουργικότητα των κατοίκων και στην αγάπη τους για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της κυπριακής υπαίθρου, ο Κόρνος διακρίθηκε στην αγγειοπλαστική τέχνη, η οποία τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, καθώς και στην παραγωγή μελισσοκομικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα η κοινότητα έχει την τύχη να βρίσκεται σε μία μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία στην ημιορεινή Λάρνακα, στο κέντρο τριών μεγάλων πόλεων, της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Λεμεσού, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Το γεγονός αυτό την καθιστά έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα  χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας 4 – LEADER, ο οποίος στόχευε στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και στην οικονομική ευημερία των αγροτικών περιοχών. Το LEADER αποτέλεσε ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενθάρρυνε τους φορείς των αγροτικών περιοχών να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες και πολυτομεακές Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης, με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου.

Σήμερα, και αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες οικονομικές συγκύριες, οι προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αφορούν:
®   στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
®   στη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, στη δημιουργία υποδομών με μεγάλη προστιθέμενη αξία,
®   στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Πρόσθετα, κατά τη προγραμματική περίοδο 2014-2020 το LEADER, ως ένα από τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να στηρίξει πρωτοβουλίες, οι οποίες αναδύθηκαν από τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και από τη διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του «LEADER», θα ενισχυθούν δράσεις:
·        για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο μέσω της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας και του αγροτουρισμού,
·        καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα των υποδομών με τη χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών μικρής κλίμακας.
·        Επίσης, θα ενισχυθούν δράσεις συνεργασίας και δημιουργίας δικτύων και δράσεις απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε μη γεωργικά θέματα.

Ήδη στις 6 Αυγούστου δημοσιεύθηκε η πρώτη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Μέτρου του  «LEADER». Η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει στα 12 εκ ευρώ και θα διατεθεί για την υλοποίηση των στρατηγικών τεσσάρων Ομάδων Τοπικής Δράσης.




Φίλες και Φίλοι,

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη. Να είστε βέβαιοι πως σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε έχοντας συνέχεια κατά νου τις κοινότητες μας και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι προτεραιότητα για μας γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την ερήμωση των χωριών μας και την αστυφιλία.

Είμαι πεπεισμένος ότι έργα υποδομής σαν αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις αστείρευτες δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών, την αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της υπαίθρου καθιστούν τις Κοινότητες μας πόλους έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Τελειώνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και με την ευκαιρία να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου και το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας.
----