27/10/15

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940

 
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Με ιδιαίτερη περηφάνια τιμούμε σήμερα την ιστορική επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940, τη μέρα που ο ελληνικός λαός απάντησε με ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο της Ιταλίας και ενεπλάκη επίσημα στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έναν πόλεμο που άφησε πίσω του όλεθρο και φρίκη ανείπωτη: εκατομμύρια τραυματίες και νεκρούς στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους χώρους των ομαδικών εκτελέσεων, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ατέλειωτο ανθρώπινο δράμα.

Η άρνηση του Πρωθυπουργού Μεταξά να δεχτεί την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα σήμανε την κινητοποίηση ολόκληρου του λαού για αποτροπή της υποταγής και διαφύλαξη της ελευθερίας. Ο στρατός με πενιχρά μέσα έδωσε ιστορικές μάχες στις παγωμένες βουνοκορφές της Πίνδου και της Ηπείρου και με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του έγραψε σελίδες δόξας και μεγαλείου.   Απαράμιλλη ψυχική δύναμη έδειχναν και οι γυναίκες, οι οποίες αψηφώντας κακουχίες και κινδύνους, στήριζαν τους μαχητές της ελευθερίας και φρόντιζαν για   τον ανεφοδιασμό τους.

Ολόκληρη η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων, την απελευθέρωση του Αργυρόκαστρου, της Κορυτσάς και των Αγίων Σαράντα, κι επένδυε στη μικρή Ελλάδα τις ελπίδες για αντιμετώπιση του φασισμού. Κι όταν, έξι μήνες μετά, η χιτλερική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα και η πείνα, η εξαθλίωση, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων αποδείκνυαν καθημερινά την ανισότητα του αγώνα, ο ελληνικός λαός με την αντίστασή του διέσωσε και πάλι το ελεύθερό του φρόνημα και την πίστη του στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.   

Σημαντική στη μάχη κατά του ολοκληρωτισμού υπήρξε και η συμβολή της μικρής μας πατρίδας. Τα παλληκάρια της Κύπρου, με αισθήματα εθνικής περηφάνιας και αυτοθυσίας, έσπευσαν να πολεμήσουν ως εθελοντές πλάι στους Έλληνες αδελφούς τους ή να προσφέρουν μαζί με άλλους τις υπηρεσίες τους στον   βρετανικό στρατό, που πολεμούσε κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Γιορτάζοντας κάθε χρόνο την 28 η Οκτωβρίου τιμούμε τους Έλληνες, αλλά και όλους όσοι αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την ειρήνη και την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Οι ευθύνες γίνονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερες, καθώς ο σύγχρονος κόσμος ζει στη δίνη τοπικών πολεμικών συγκρούσεων, τρομοκρατίας και μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Ιδιαίτερα βαρύ όμως είναι το δικό μας καθήκον, καθώς η πατρίδα μας εξακολουθεί να στερείται τα αυτονόητα. Σαράντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 συνεχίζεται η ημικατοχή της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του λαού μας από τα στρατεύματα κατοχής. Χρέος όλων είναι σήμερα, αντλώντας διδάγματα αγωνιστικότητας και προσήλωσης σε αρχές από τον αγώνα του 1940, με πνεύμα ομοψυχίας, με αγάπη για την ελευθερία και πίστη στον άνθρωπο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και την ειρηνική διαβίωση όλων των κατοίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας.