15/9/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση των ηγετών χθες και (σήμερα) μίλησα με τον κ. Αναστασιάδη για το πώς θα οργανωθούμε στο επόμενο διάστημα. Όπως είπαμε κατά τη χθεσινή δήλωση, έρχονται κρίσιμοι μήνες. Αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πρόοδος, αναγνωρίζουμε επίσης και ότι υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά για να γίνει, έτσι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς αξιοποιούμε τον χρόνο τους επόμενους μήνες, δηλαδή ποια θέματα θα χειριστούμε και με ποια σειρά».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο στόχος είναι να εξευρεθεί λύση μέχρι το Μάη, ο κ. Eide είπε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να το υπογραμμίσουμε αυτό. Ούτε καν επιδιώξαμε να έχουμε χρονοδιάγραμμα, διότι τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να είναι ασφυκτικά και διότι μετά οι ημερομηνίες υπερισχύουν της ουσίας».

Ερωτηθείς, είπε ότι υπάρχει απόφαση, ώστε οι συναντήσεις των ηγετών να εντατικοποιηθούν και αυτό θα γίνει μετά τον Οκτώβριο για πρακτικούς λόγους, σημειώνοντας ότι η εντατικοποίηση αυτών των συναντήσεων θα αρχίσει από τον Νοέμβριο.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν γεφυρωτικές προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Eide είπε ότι «οι δύο ηγέτες κάνουν πολύ καλή δουλειά» σε ό,τι αφορά στη διαδικασία.
__________