30/7/15

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
και Περιβάλλοντος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Την εμπορική αξία του χαλλουμιού μετά την κατοχύρωσή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν χθες, το Υπουργείο Γεωργίας αποσκοπεί στην στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, ώστε να καταστεί ολόκληρος ο ζωικός πληθυσμός παραγωγικός.

Κληθείς να απαντήσει στις αναφορές ότι τα μέτρα στήριξης καθυστέρησαν να εξαγγελθούν, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση, προσθέτοντας ότι «ήδη από πέρσι είχαμε λάβει κάποια ειδικά μέτρα στήριξης. Φέτος αυτά τα μέτρα θα είναι εντατικά, διότι έχουμε στα χέριά μας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Άρα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και τα χρήματα για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και, ταυτόχρονα, υπάρχει και μία μεταβατική περίοδος δέκα χρόνων από την ημέρα που έχουμε υποβάλει τον φάκελο, δηλαδή από τον Ιούλιο 2014, ούτως ώστε να πετύχουμε την ελάχιστη ποσόστωση 50% σε αιγινό και πρόβειο γάλα. Εκείνο που θα κάνει το Υπουργείο μας είναι να παρέχει τα μέτρα στήριξης, θα παρακολουθεί την παραγωγή, θα αξιολογεί και θα επανέρχεται με νέα μέτρα».

Σε παρατήρηση ότι ίσως θέλουν και οι άλλοι κτηνοτρόφοι στήριξη, γιατί δεν είναι οργανωμένοι, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε: «Σίγουρα δεν υπάρχει οργάνωση και κυρίως δεν υπάρχει οργάνωση στην εμπορία του γάλακτος, για αυτό πολλές φορές οι παραγωγοί μας δεν πετυχαίνουν καλές τιμές στην πώληση του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν αδρανοποιήσει τα ζώα τους και την παραγωγή τους. Δηλαδή, να μην εκτρέφουν τα ζώα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παραγωγικά, να παράγουν γάλα, και ένας από τους μεγάλους στόχους των μέτρων που εξαγγέλθηκαν χθες είναι η επανενεργοποίηση του ζωικού πληθυσμού που σήμερα δεν είναι παραγωγικός. Υπάρχουν πέραν των 400 χιλιάδων αιγοπροβατων στην Κύπρο, εκ των οποίων 150 χιλιάδες δεν είναι παραγωγικές. Άρα με αυτά τα μέτρα προσπαθούμε να καταστήσουμε παραγωγικά αυτά τα αιγοπρόβατα. Θέλουμε οι αιγοπροβατοτρόφοι να στείλουν το γάλα τους στην τυροκομική βιομηχανία για να παραχθεί χαλλούμι και να πετύχουμε αυτά τα ποσοστά που θέλουμε. Θέλουμε –αν μπορούν οι ίδιοι- να το μεταποιήσουν, για αυτόν τον λόγο θα υπάρχουν ειδικές στηρίξεις».

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο θα εμπλακεί ενεργότερα στον τομέα της παραγωγικότητας και γενικότερα της παραγωγής του αιγινού και του πρόβειου γάλατος. Υπάρχει, είπε, και «το πρόβλημα της εποχικότητας που θέλουμε να διορθώσουμε. Δηλαδή, είναι κάποιοι μήνες που δεν υπάρχει σημαντική παραγωγή γάλακτος.

Ταυτόχρονα με αυτά τα μέτρα, θα προκηρύξουμε άλλα δύο επενδυτικά έργα, με στόχο τη δημιουργία μονάδων αιγοπροβατοτροφίας, νέων μονάδων αλλά και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων. Ταυτόχρονα, θα τρέξουμε κι ένα επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα επιδοτούμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή άλλων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας σε κτηνοτροφικές μονάδες, ούτως ώστε να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής αυτών των μονάδων και να μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία και να παράξουν και να πωλήσουν το γάλα τους».

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται να γίνει με τους προβληματισμούς των αγελαδοτρόφων, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι όταν κατοχυρώνεται ένα προϊόν, αυτό πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση του τόπου. «Το χαλλούμι παρασκευάζεται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια με αιγινό και πρόβειο γάλα και δεν υπήρχε ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας κατοχυρώσει ένα προϊόν που δεν θα περιείχε στο ελάχιστο 50% αιγινό και πρόβειο γάλα, που ήταν το παραδοσιακό χαλλούμι που παρασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Το αγελαδινό γάλα και οι αγελάδες εμφανίστηκαν στην Κύπρο τα τελευταία 30-40 χρόνια και θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο χατίρι που μας κάνει η Επιτροπή να μας κατοχυρώνει αυτό το προϊόν με 50% μόνο αιγινού και πρόβειου γάλακτος», σημείωσε.

Σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατοχυρώνει προϊόντα με το ψύλλου πήδημα. Γίνεται μια τεράστια έρευνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Επιτροπή Γεωργίας, πριν την κατοχύρωση του οποιουδήποτε προϊόντος. Να ξέρετε ότι υπάρχουν εκεί τεράστιοι τόμοι με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι αυτό το προϊόν είναι δικό μας και με ποιον τρόπο παρασκευαζόταν στο παρελθόν, με τι τρέφονταν τα ζώα, κτλ. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η κατοχύρωση είναι άριστα συνδεδεμένη με τη φύση, το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση της Κύπρου.

Η δουλειά η δική μας ήταν να κατοχυρώσουμε αυτό το προϊόν, να το προστατεύσουμε από τον μιμητισμό και τον διεθνή ανταγωνισμό και κυρίως, να το κατοχυρώσουμε προς όφελος όλων των παραγωγών της Κύπρου. Η δουλειά η δική μου είναι να προστατεύσω τα οικονομικά συμφέροντα όλων των παραγωγών».

Κληθείς να αναφερθεί στο ποσοστό που καταλαμβάνει το χαλλούμι στις εξαγωγές της Κύπρου, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε ότι το χαλλούμι αυτήν τη στιγμή φέρνει γύρω στα 80 εκ. ευρώ έσοδα στην Κύπρο, εξάγονται περίπου 12 χιλιάδες τόνοι κάθε χρόνο. «Ευελπιστώ ότι με τον τρόπο που κατοχυρώνουμε και με τη λέξη hellim , που είναι η μετάφραση του χαλλουμιού στην τουρκική, θα έχουμε μια επιπρόσθετη αγορά, άρα η ζήτηση για το χαλλούμι θα είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στα επόμενα χρόνια από τη στιγμή που θα κατοχυρώσουμε ότι μόνο εμείς θα παρασκευάζουμε αυτό το προϊόν και, ταυτόχρονα, δίνουμε στους παραγωγούς μας ένα προϊόν με μεγάλη εμπορική αξία», τόνισε.

Αναφερόμενος συγκριτικά με την περίπτωση της ελληνικής φέτας, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι «και η φέτα έχει μεγάλη ζήτηση και η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Το ίδιο θα γίνει και με εμάς, διότι αυτή είναι και η αξία των προϊόντων που κατοχυρώνονται. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα παράγει οπουδήποτε και αυτή είναι η μεγάλη εμπορική αξία που θα έχει το προϊόν μας. Πρώτον, επειδή θα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που σημαίνει εγγυημένη ποιότητα και εγγυημένη ποιότητα παρασκευής και, δεύτερον, επειδή η παραγωγή του αιγινού και του πρόβειου γάλακτος σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί μόνο το 3%, όλα τα τυριά που περιέχουν αιγινό και πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη εμπορική αξία από τα άλλα τυριά».

Σε ερώτηση για το πώς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να παράγει χαλλούμι και να το εμπορεύεται μέσω κατεχομένων, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει διοριστεί ο μεγάλος οίκος Bureau Veritas , που έχει τεράστιες εμπειρίες σε ελέγχους προτύπων. Πρόσθεσε ότι «αυτή η εταιρεία θα ασκεί τους ελέγχους σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι τυχαίοι, κι αυτός είναι ο λόγος που εμείς από την αρχή επιλέξαμε την Veritas . Πρέπει, πρώτον, να ελέγξει τους αιγοπροβατοτρόφους, δηλαδή τους παραγωγούς γάλακτος, ελέγχει μέχρι και τη ζωοτροφή που θα δίνουν στα ζώα τους, ελέγχει την παραγωγή του γάλακτος, ελέγχει τη βιομηχανία από πού αγοράζει γάλα, και γενικά όλη αυτήν την αλυσίδα της παραγωγής του γάλακτος και του χαλλουμιού και μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να μας υποδείξει τι μπορεί να παράξει η κάθε βιομηχανία, η οποία θα είναι πιστοποιημένη. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Με τον τρόπο που κατοχυρώνουμε, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να παράγει χαλλούμι και να το εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επεσήμανε δε ότι η εν λόγω εταιρεία θα αναφέρεται στην αρμόδια Αρχή, δηλαδή τον Υπουργό Γεωργίας και ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ελέγχων, θα υποβάλλονται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, τόνισε ότι η εταιρεία που ανέλαβε να ασκεί τους ελέγχους, θα το κάνει σε παγκύπρια κλίμακα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου. «Ο κανονισμός της δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να ζητήσει την αλλαγή του οργανισμού, εάν δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι υποχρέωση της Επιτροπής να ελέγχει και τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ούτως ώστε αυτό το προϊόν που κατοχυρώσαμε να είναι αυτό, το οποίο θα εξάγεται στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Υπουργός.  
___________________