29/7/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ανακοίνωσε σήμερα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους κανονισμούς, δια των οποίων ουσιαστικά υλοποιείται ο Νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αυτοί οι κανονισμοί που πέρασαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι στα χέρια των βουλευτών ακριβώς για να κερδίζουμε χρόνο, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμοι τόσο επί του νομοσχεδίου όσο και επί των κανονισμών του Νόμου αυτού.
Αναμένουμε λοιπόν επιτέλους το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών να λυθεί κατά τρόπο τελεσίδικο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου».
Πρόσθεσε ότι «αυτός ο Νόμος αφορά δεκάδες χιλιάδες αγοραστές είτε οικιών είτε διαμερισμάτων είτε ευρύτερα άλλης ακίνητης περιουσίας, οικοπέδων, χωραφιών, κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν χωρίς να μπορούν να πάρουν τίτλο, διότι ο πωλητής –και με ευθύνη της τράπεζας που δεν παρακολουθούσε τα χρήματα που του έδινε- φρόντισε όλα αυτά να τα υποθηκεύσει και να μην μπορεί να τα αποπληρώσει με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί όλος αυτός ο κόσμος».
Ανέφερε ότι όταν οποιοσδήποτε αγοραστής προσκομίσει αποδείξεις ενώπιον του διευθυντή του Κτηματολογίου ότι έχει αποπληρώσει, τότε άμεσα αρχίζει η διαδικασία έκδοσης τίτλου ανεξαρτήτως αν είναι υποθηκευμένο το ακίνητο του στην τράπεζα.
Ο κ. Υπουργός είπε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα «Σχέδιο που εξαγγείλαμε παλιά και αφορούσε τους εκτοπισθέντες, δηλαδή σε μια προσπάθειά μας τότε να αποτρέψουμε κόσμο από το να πωλεί περιουσία του στα κατεχόμενα μέσω της λεγόμενης επιτροπής των κατεχόμενων, δώσαμε κάποια κίνητρα. Ένα από αυτό ήταν ένα νέο σχέδιο στέγασης εκτοπισθέντων.
Με αυτό το σχέδιο, ο κάθε εκτοπισμένος που έχει σπίτι ή οικόπεδο θα μπορεί να επωφεληθεί μιας χαλάρωσης για να κτίσει είτε δεύτερο σπίτι είτε να προσθέσει πάνω στο υφιστάμενο, κλπ». Επεσήμανε ακόμη ότι το Σχέδιο αυτό «αφορά αυστηρώς μέλη της οικογένειας».
Αναφορικά με το θέμα παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ακούσατε τον Πρόεδρο πριν από ένα-δυο μήνες να κάνει εξαγγελίες που στόχευαν στην παροχή κινήτρων για μεγάλες αναπτύξεις.
Έχει μονιμοποιηθεί αυτή η πρόθεση της Κυβέρνησης, δεν είναι πλέον σε περιορισμένο χρόνο, αλλά στο διηνεκές. Δόθηκαν κίνητρα για σκοπούς μεγάλων αναπτύξεων.
Η απόφαση του Υπουργικού αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας και στοχεύει στον απλό πολίτη, ούτε στο μεγαλοκτηματία ούτε στους developers ούτε στον επιχειρηματία».
Ανέφερε ότι εισάγονται ειδικά μέτρα που παρέχουν στην Πολεοδομική Αρχή τη δυνατότητα να εγκρίνει με χορήγηση πολεοδομικής άδειας, υφιστάμενες ή και προτεινόμενες νέες κατασκευές σε εγκεκριμένες αναπτύξεις, εντός καθορισμένης χρονικής περιόδους μέχρι 31.12.2020. Όλα αυτά, πρόσθεσε, θα μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειάζεται υποβολή αίτησης για κατά παρέκκλιση άδεια ή αίτηση για πολεοδομική αμνηστία.
Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «είναι πάρα πολλοί από τους συμπατριώτες μας που έχουν κτίσει στο σπίτι τους είτε γκαράζ είτε έκλεισαν τη βεράντα είτε έκλεισαν δωμάτιο και δεν μπορούν να πάρουν τίτλο». Πρόσθεσε ότι «με μια απλή αίτηση στην Πολεοδομική Αρχή, η οποία υποχρεούται μέσα σε τρεις μήνες να εκδώσει άδεια, όλες οι περιπτώσεις των παρανομιών νομιμοποιούνται, αλλά και δίνουμε το δικαίωμα στους συμπολίτες μας να προσθέσουν μέχρι 20% του συντελεστή για να μπορέσουν να προσθέσουν ένα μικρό διαμέρισμα πάνω από το σπίτι τους, να προσθέσουν δωμάτια, κ.ο.κ».
Σημείωσε ότι αυτό το μέτρο θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας «όχι μόνο για μια ποιοτικότερη ζωή, αλλά προσθέτει και στην οικονομική τους ευρωστία, αφού μπορούν να έχουν τίτλο, να υποθηκεύσουν, να πωλήσουν». Πρόσθεσε ότι αυτό επεκτείνεται και σε υφιστάμενες βιομηχανικές, βιοτεχνικές ή αποθηκευτικές μονάδες.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για τα κρατικά ταμεία με τα μέτρα αυτά, ο κ. Χάσικος είπε ότι «ειλικρινά, αυτό δεν στοχεύει στο να εξωθήσουμε τον κόσμο να βγάλει τίτλους ιδιοκτησίας για να έχουμε εισοδήματα».
Πρόσθεσε ότι όταν η Κυβέρνηση δίνει κίνητρα για μεγάλες αναπτύξεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα προσφέρει και στον απλό πολίτη που επίσης έχει υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.